Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
SOMT University Campus - Het BewegingsLAB SWW6

Bedrijfsnaam

AGNOVA architecten

Toelichting project

Verlaten bedrijfshal transformeert naar BewegingsLAB

Sinds 2005 transformeert AGNOVA op bedrijventerrein de Hoef voor SOMT University bedrijfsgebouwen naar onderwijsgebouwen. In 2013 hebben Derk Jan Huisman van AGNOVA en Willy Smeets van SOMT het initiatief genomen voor een ambitieus plan; de transformatie van het monofunctionele bedrijventerrein De Hoef naar De Nieuwe Hoef (DNH !) 24/7 woon- en leef terrein met als motto “Bewegen”. De transformatie is anno 2020 in volle gang. Op het SOMT University Campuseiland is Het BewegingsLAB SWW6 de zesde in een reeks van herkenbare SOMT gebouwen waarvan er nog vele gaan volgen.

Landschap:
Als verbinder tussen SWW8 en SWW5 speelt het BewegingsLAB SWW6 een centrale rol op de Groene BewegingsCampus met SOMT University gebouwen. Het is de eerste plek waar asfalt vervangen gaat worden door groen Campus landschap.

Vroeger:
Op de Softwareweg 6 was ooit een filmstudio gevestigd. In 2016 had het sober functioneel ontworpen gebouw geen meerwaarde meer. Leegstand volgde. De vervuilde betonstenen gevels gaven het gebouw een triest en weinig aantrekkelijk uiterlijk. De aankoop door SOMT bracht daar verandering in.

Transformatie:
Gebouw Softwareweg 6 heeft een staalconstructie die is ingevuld met kalkzandsteenblokken en een betonstenen gevel. Na het maken van de nieuwe gevelopeningen en het dichtzetten van de niet gewenste, is de nieuwe SOMT-stijl antraciete gevel bekleding aangebracht en ziet het gebouw er van buiten als nieuw uit. De drie onderwijslokalen, domineren vanwege hun vereiste hoogte, prominent het gevelbeeld. Binnen is de staalconstructie gehandhaafd, zijn de kalksteen wanden grotendeels gesloopt en is een nieuw inrichting gemaakt. Buiten, onder de bruggen transformeert het bedrijventerrein naar de Groene BewegingsCampus.

Gebouw:
Op de meetstraten in gebouw SWW6 wordt langdurig onderzoek verricht naar het bewegingsapparaat van 1000 Amersfoorters. Het onderwijs dat hiermee samenhangt wordt gegeven in de collegezaal op de begane grond en in de lesruimten op de verdieping.
Gebouw SWW6 verbindt.
Twee studielandschappen overbruggen naar de eerder door AGNOVA getransformeerde bedrijfshallen SWW8 en SWW5 met ondermeer de studentenbalie, twee grote collegezalen, het Centre of Excellence en de Polikliniek.

Materialisering en kleur: 
Buiten: stalen (golf)plaat (antraciet), glas (helder en gezeefdrukt), aluminium kozijnen (wit), gebobbeld aluminium plaat onder de bruggen, om het Groene Campuslandschap te spiegelen.
Binnen: kurk (naturel), hout (naturel), plexwood (beuken), stuc (wit). leisteen (antraciet). En SOMT blauw.

Conclusie:
De Hoef transformeert integraal naar De Nieuwe Hoef, een 24/7 leefgebied waar altijd wat te doen is. De Nieuwe Hoef maakt Amersfoort beter, mooier en gezonder. Op het SOMT Campuseiland, onderdeel van De Nieuwe Hoef, wordt gestudeerd, gewerkt, gewoond, gerecreëerd met gezond bewegen als motto. Met de transformatie van SWW6 is een belangrijke volgende stap gemaakt naar de integrale gebiedstransformatie en De Nieuwe Hoef, DNH!

Projectinformatie

Projectnaam
SOMT University Campus - Het BewegingsLAB SWW6
Adres
Softwareweg 6
Programma / functie
Transformatie leegstaande industriële bedrijfsgebouwen. Onderzoeks- en onderwijsgebouw.
Aantal m2 projectgebied / kavel
circa 1.340 m2 onderdeel van 15.000 m2
Aantal BVO's
circa 1.200 m2
Ontwerpbureau(s)
AGNOVA architecten
Medewerkers
Derk-Jan Huisman, Roald van den Bedem, Gert van Eijden, Stefan van den Eshof
Samenwerkende partijen
Technion, KBA
Opdrachtgever
SOMT University, Willy Smeets.
Aannemer
Huurdeman - Bouwkundig en Lomans - Installaties

Opleveringsjaar

2017

Luuk Kramer