Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Stadskeerkring

Bedrijfsnaam

SVP Architectuur en Stedenbouw

Toelichting project

Stadskeerkring biedt verdichting in Amersfoort

Op een locatie aan het spoor, net buiten de historische binnenstad van Amersfoort, zijn het afgelopen jaar stoere woonblokken verrezen. Het complex bestaat uit een hof, twee blokken en een toren. Het grootste blok heeft een groot dek in het midden, met daaronder ruimte voor parkeren. Dat is niet alleen fijn om auto’s aan het zicht te onttrekken, het bovendek wordt ook gebruikt door de bewoners als ontmoetingsplek. In totaal zijn er 200 appartementen gerealiseerd in opdracht van Vastbouw, waarvan 80 woningen in de sociale huur voor Portaal.

Ontspannen verdichting in de stad
Het voor de locatie forse woonprogramma is door SVP vertaald in een slim stedenbouwkundig plan met een ensemble van meerdere blokken die verschillende tussenruimtes definiëren. Om alle hoogteverschillen op een natuurlijke wijze op te lossen is een glooiend terrein aangelegd tussen de blokken en tegen het parkeerdek aan. Diverse paden zorgen voor informele routes tussen de blokken. Met deze nieuwe invulling wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de woningbehoefte in Amersfoort en kan de stad op een ontspannen manier worden verdicht, op steenworp afstand van de binnenstad en alle voorzieningen.

Industrieel verleden als inspiratie
De spoorzone is van oudsher een plek waar veel industriële activiteiten hebben plaats gevonden. Voor de architectonische uitwerking hebben we in overleg met de omwonenden aansluiting gezocht met dit rijke verleden en hebben gekozen voor een industriële uitstraling van de gebouwen. Typerend is het stoere metselwerk met mooie details en grote glasvlakken. De groene, natuurlijke omgeving verbindt de blokken met elkaar en vormt een mooi contrast met de baksteen architectuur.

Samenhang in accenten
De blikvanger van het project is de toren van dertien lagen hoog. Het witte accent vormt een duidelijk oriëntatiepunt vanuit de binnenstad. Langs het spoor staan naast de toren ook nog twee andere robuuste blokken met geluidswerende serres die de gevel een open karakter geven. De lichte ruimte in het U-vormige blok vormt een stedelijke kamer waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

Projectinformatie

Projectnaam
Stadskeerkring
Adres
Keerkring
Programma / functie
200 appartementen met een parkeerdek
Aantal m2 projectgebied / kavel
18400 m2
Aantal BVO's
27700 m2
Ontwerpbureau(s)
SVP architectuur en stedenbouw
Medewerkers
Marjon Mors en Amelia Gawronska
Samenwerkende partijen
Adviesbureau Haver Droeze
Opdrachtgever
Vastbouw
Aannemer
Vastbouw

Opleveringsjaar

2019

Luuk Kramer