Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
The Longhouse

Bedrijfsnaam

Architecten studio-pls

Toelichting project

Alice in Wonderland experiance

‘The Longhouse’ is gelegen op de heldere en harde grens van een typisch Nederlandse hoge dichtheidswijk in Amersfoort en het vlakke groene landschap, dat wordt gemarkeerd door rivier de Laak. De locatie inspireerde Architecten Studio-pls om het contrast tussen stad en landbouwgrond, tussen smalle straat en weidse uitzichten, tussen dijk en rivier en tussen modern en landelijk in evenwicht te brengen door het ‘Longhouse’ te ontwerpen als een evenwichtsoefening tussen het huis als een geavanceerde split-level industriële machine en een bescheiden langsgevel boerderij.

Naar de straat toe is het Longhouse bescheiden en kalm, vanwege grafische, scherp uitgelijnde, goed geproportioneerde gevels en vanwege strikte beperking in externe materialen: hout, staal, glas en beton. Deze benadering geeft een indruk van rust en zorgt ervoor dat het Longhouse er kleiner uitziet dan het is, waardoor er ruimte is voor een blik op de weides als achtergrond vanuit de woonwijk.

Het Longhouse is van buiten bescheiden, maar rijk van binnen. Dit maakt het betreden van het huis een Alice-in-Wonderland-ervaring, vanwege het geweldige uitzicht, maar ook vanwege de grote hoogte van het schuine plafond, dat wordt ondersteund door de goed geproportioneerde warme eiken constructie, die contrasteert met de betonnen vloer en de hightech zwart stalen elementen zoals de gevouwen trap en keuken. Uiteraard toegevoegd met meer zachte en kwetsbare accessoires zoals tapijten, planten en bubble-lamp. Aan het eind van de dag slaap je in de kelder onder het waterpeil naast de rivier, maar 's ochtends wakker wordend met prachtig daglicht door de lichtstraat en de ramen net boven het waterpeil.

The Longhouse ligt in een tuin, die net zoals het interieur split-levels heeft om privacy te creëren. Maar in tegenstelling tot de rechte lijnen van het Longhouse en de weides aan de overzijde van de rivier, heeft de tuin goed gebogen struiken, waardoor je je op je gemak voelt buiten.

De dialoog tussen architect, interieurarchitect en tuinarchitect zorgde ervoor dat de hele plek een kruispunt was van vele uitgebalanceerde contrasten in elk aspect van het ontwerp, wat een duurzaam woongenot garandeert voor de bewoners wanneer het gebouw met hen rijpt.

Het ontwerp is ook vriendelijk en duurzaam voor de natuur. Het dak met staande naden wordt op biobased wijze geconserveerd door koolzaadolie van SSAB. De verticale Nobel Wood gevel is gemaakt van snelgroeiend naaldhout (FSC-gekeurd) dat op biobased wijze wordt verduurzaamd door afval afkomstig van de productie van suikerriet door Foreco en de elektriciteit komt deels van de zon via de slanke esthetische zonnepanelen van Stion op het dak. Maar de doorslaggevende factor om voor deze producten te kiezen, was nog steeds de uitstekende esthetiek, zonder compromis.

Projectinformatie

Projectnaam
The Longhouse
Adres
Baak van Petten 22
Programma / functie
Wonen
Aantal m2 projectgebied / kavel
400 m2
Aantal BVO's
270 m2
Ontwerpbureau(s)
Architecten Studio-pls
Medewerkers
Rick Eijsbouts
Samenwerkende partijen
-
Opdrachtgever
Familie Schoordijk
Aannemer
Bouwbedrijf vd Brink

Opleveringsjaar

2017