Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Uitbreiding Woonhuis J.P. Heijelaan

Bedrijfsnaam

WvWA

Toelichting project

Vleugje Japan in Amersfoort

Dit woonhuis met nieuwe uitbreiding bevindt zich op een prachtige locatie in het Bergkwartier in Amersfoort. De grote tuin is een lust voor het oog! Een bestaand, niet functionerend, bijgebouw werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe vleugel met drie bouwlagen. Dit nieuwe bouwdeel haakt op vanzelfsprekende wijze aan op de bestaande indeling van het huis.

Een belangrijk ontwerpuitgangspunt was de vraag van de opdrachtgever om de sterke relatie die zij hebben met Japan in de vormgeving tot uiting te laten komen. Dit is terug te vinden in de toepassing van de materialen hout, staal, beton en glas, als verwijzing naar moderne Japanse architectuur. Hiernaast is er verwantschap met de klassieke architectuur door de toepassing van houten schuifdeuren met rijstpapier, die de belangrijkste ruimten van elkaar scheiden.

De uitbreiding bevat extra woonruimten, bergingen, een sauna/badkamer en de mogelijkheid om gasten/familie uit het buitenland onder te brengen. De nieuwe keuken is de centrale ruimte in het huis geworden. Ook de grote verzameling Japans aardewerk heeft een plaats gekregen.

Om de monumentale tuin van binnenuit optimaal te beleven opent het glas in het dak, de wand en de vloer zich in perspectief naar deze buitenruimte. Ook het uitzicht vanuit het souterrain, via de glazen vloer en de lichthof, werkt hier aan mee.

De basisvorm van het nieuwe bouwdeel is een abstract huisje, de gevel en het dak uitgevoerd in hetzelfde basismateriaal, Eternit vezelcementplaten/dakpannen. De houten vliesgevel en de puien zijn gemaakt van Iroko, transparant gelakt. De wanden van de lichthof zijn van schoon beton. Hier wordt Bamboe aangeplant. Het kleurgebruik is in lijn met de kleuren van het bestaande woonhuis: grijs/antraciet, wit/beige, zilvergrijs.

Projectinformatie

Projectnaam
Uitbreiding Woonhuis J.P. Heijelaan Amersfoort
Adres
Dr J.P.Heijelaan 7
Programma / functie
Wonen
Aantal m2 projectgebied / kavel
1043 m2
Aantal BVO's
201 m2
Ontwerpbureau(s)
WvWA
Medewerkers
Willem van Winsen, Minke Romp
Samenwerkende partijen
iKAABEE Raadgevende Ingenieurs
Opdrachtgever
Gert van der Knaap
Aannemer
Bouwbedrijf W. de Wit

Opleveringsjaar

2017

Fotografie: Brandiacs / Gilles van Winsen

Uitsnedes foto's van Brandiacs / Gilles van Winsen