Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Villa Paaslo - Genomineerd in categorie S

Bedrijfsnaam

SVP Architectuur en Stedenbouw

Toelichting project

Villa Paaslo – particulier duurzaam wonen

Wie Amersfoort kent weet dat de stad vrij vlak is, op één heuvel na. Boven op ‘de berg’ is inmiddels een fraaie, rode stadsvilla verrezen. Vanuit dit woonhuis is het indrukwekkende uitzicht over Amersfoort te bewonderen. Het is een echt huis, zoals een kind het zou tekenen, met een puntdak én een schoorsteen. Daardoor sluit de woning qua vormentaal en kapvorm perfect aan op de traditionele bebouwing in de buurt. Toch oogt de woning ook eigentijds en modern met zijn donkere kozijnen, witte kaders en houten gevelschermen. Het bijzondere formaat rode baksteen met rode voeg maakt het geheel af.

Duurzaam voorbeeld
“Mijn hele leven staat in het teken van duurzaamheid” vertelt opdrachtgever en eigenaar René van der Borch tot Verwolde trots, “Wanneer ik iets bouw dat er 100 jaar of meer moet staan, vind ik dat het moet meegaan met zijn tijd. Villa Paaslo is het resultaat”. Met duurzame voorzieningen als geïntegreerde zonnepanelen op het zuiden, regenwaterinfiltratie, een bodem-warmte installatie die de verwarming van het huis regelt, gasloos wonen en de slimme plaatsing van gevelopeningen is het gebouw een voorbeeld voor duurzaam bouwen.`

Op de millimeter ontworpen
Wanneer je binnenkomt valt direct de enorme hoeveelheid daglicht op. Dankzij de grote dakkapel op de bovenste verdieping en een open trappenhuis, wat op de millimeter nauwkeurig is uitgetekend, kan het licht tot diep in de woning doordringen. Ook wat betreft de indeling van de plattegrond voelt de woning zeer ruimtelijk aan. Rondom een kern, waar de natte cellen, installatieruimtes en bergingen zijn ondergebracht, liggen steeds de woonfuncties. Zo hebben alle woonruimtes een fijne relatie met buiten gekregen met als hoogtepunt de enorme schuifpui richting de achtertuin. Het ontwerp van het vaste meubilair in de woning vergroot ook nog eens de ruimtelijkheid in huis. Bijvoorbeeld door de lange kastenwanden die over de gehele lengte van de woning doorlopen. Wat ons betreft is dit huis een verrijking voor de Amersfoortse berg en kan het er met gemak 100 jaar blijven staan.

Projectinformatie

Projectnaam
Villa Paaslo
Adres
Utrechtseweg 187
Programma / functie
Woonhuis
Aantal m2 projectgebied / kavel
585 m2
Aantal BVO's
367 m2
Ontwerpbureau(s)
SVP Architectuur en Stedenbouw
Medewerkers
Marcel Steeghs, Edo Brunekreef
Samenwerkende partijen
Nijboer Interieur
Opdrachtgever
René van der Borch tot Verwolde
Aannemer
Heilijgers

Opleveringsjaar

2019

Sjaak Henselmans