Een energieneutrale houtskeletbouw woning die het biotoop op de kavel, in de Ecologisch Hoofd Structuur, zo veel mogelijk respecteert. Alle buitenfuncties: veranda, carport en buitenberging, liggen samen met de woonfuncties onder het dak, de opgetilde heideplag. In de tuin zijn de bewoners, de architect en zijn vrouw, te gast. Bovenop het dak loopt het heidelandschap gewoon door. Het zuidgerichte lessenaarsdak op de verdieping is de plek voor de zonnecollector en de zonnepanelen. Alle afwerkingen binnen zijn weggelaten of zo basic mogelijk gehouden. De woonkamer is tevens atelierruimte.
Zoals de witte bovenbouw laat zien, is de woning een compacte rechthoek. Die echter op de begane grond geëxplodeerd is. In de linker voorhoek bleef een deel staan: de installatieruime / bijkeuken. Andere brokstukken verspreidden zich naar de randen van het heidedak: de buitenberging, de entree en de keuken. De tussenruimte tussen de witte blokken is met glas dichtgezet, dit is de woonruimte. De open gedeelten vormen de veranda, de entreeluifel en de carport.
Het dak is als een plag uitgesneden uit het landschap en aan drie punten opgetild. Doordat één punt nog aan de grond vast zit, wordt de hele begane grond onderdeel van het landschap. De natuur loopt letterlijk door op het dak (de padden weten het te vinden). Aan de zuid-gerichte achterzijde vormt het heidedak een groot overstek, de veranda, waardoor de laagste winterzon wel helemaal tot achteren aan toe de woning in schijnt, maar de hoge zomerzon geheel uit de woning wordt geweerd.
De tuinaanleg is een completering van het omringende boslandschap met gebiedseigen licht geaccidenteerde droge heide en een ven met natte heidebeplanting. Pijpenstrootje, dopheide, zomerheide, grove den, berk, krent, zandblauwtje, buntgras, zandzegge en brem voelen zich er thuis. Eekhoorns, konijnen, salamanders, kikkers, padden, vleermuizen, libellen, buizerds, reigers, en zelfs een ijsvogel zijn de logische bewoners of bezoekers.
Duurzaamheid en functie waren het uitgangspunt bij iedere ontwerpkeuze. De woning is gebouwd in houtskeletbouw met staalskelet, dus prefab, licht, demontabel en circulair. Hoge isolatiewaarden en triple glas zijn aangevuld met luchtdichtheid op passiefhuis niveau. De warmtepomp en de zonnecollector maken de woning, samen met 23 zonnepanelen en de toepassing van balansventilatie, energieneutraal voor zowel woning- als bewonersgebruik. De gevlinderde betonvloer op de begane grond zorgt, net als de 20 cm dikke substraatlaag op het heidedak, voor warmteaccumulatie waardoor de woning geen koeling nodig heeft. Al het regenwater loopt via een wadi op eigen terrein de grond in. Zelfs het water van de buitenkeuken heeft een afvoer op het terrein. De binnenwand-afwerking van de witte gebouwdelen, inclusief de hele verdieping, is van onafgewerkte Radiplex underlaymentplaat.
2017
Interieurfoto’s: Ruud Ploeg; exterieurfoto’s: John van Dijk