Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Zeldertseweg - Publieksfavoriet

Bedrijfsnaam

OOKarchitecten

Toelichting project

Het Ultieme Familiehuis

De hoge mate van precisie en aandacht voor detaillering is kenmerkend voor dit project. Door grondig te saneren, te renoveren en eigentijdse toevoegingen te introduceren met respect voor de monumentale boerderij is een hoogwaardige familiewoning ontstaan.

Aan een landweg in het buitengebied van Amersfoort is de restauratie van een monumentale boerderij naar een ontwerp van OOKarchitecten recent afgerond. Door de bestaande typologische kenmerken van een boerenerf te versterken en te implementeren in het ontwerp, is een besloten familiehof gecreëerd. De bestaande opstal is deels gesloopt en teruggebouwd waardoor een ensemble ontstaat van familiewoning, lange stallen, een garage en een kapschuur. De bestaande woonboerderij is volledig gerenoveerd en de bijgebouwen zijn bekleed met diepzwart houten delen.

Op de plaatsen waar oud en nieuw elkaar doorkruisen is gekozen voor een minimalistische vormentaal met ranke detaillering. De nieuwe toevoegingen aan de buitengevel zijn hoofdzakelijk uitgevoerd in zwart staal en hout om de tegenstelling met de bestaande elementen te versterken. De authentieke elementen van de monumentale boerderij zijn zo veel mogelijk in ere hersteld, ambachtelijk gedetailleerd en zichtbaar teruggebracht in het ontwerp. Zo is de oude brandmuur ter plaatse van de nieuwe trap weer duidelijk zichtbaar en is de houten kapconstructie in de nieuwe woonkeuken volledig opengewerkt. Door de combinatie van de grondige restauratie en de toevoeging van eigentijdse subtiel gedetailleerde elementen is het geheel getransformeerd tot een prachtige familiewoning.

Bekijk hier het filmpje van de uitreiking van de publieksprijs.

Projectinformatie

Projectnaam
Zeldertseweg Hoogland, Monumentale woonboerderij met bijgebouwen rondom familiehof
Adres
Hoogland
Programma / functie
Private woning
Aantal m2 projectgebied / kavel
-
Aantal BVO's
320 m2 BVO
Ontwerpbureau(s)
OOKarchitecten, Robin Gelderblom Interior Design & Styling.
Medewerkers
Robin van Rossum, Jojanneke Tap, Simon Wassink
Samenwerkende partijen
Karbouw bouwonderneming, Haklander interieurbouw, Heart for Gardens.
Opdrachtgever
Familie Gelderblom
Aannemer
Karbouw bouwonderneming

Opleveringsjaar

2019

Fotografie: Maarten Noordijk

Uitsnedes foto's van Maarten Noordijk