Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

2022

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Veerensmederij zijn op 13 oktober 2022 de winnaars bekend gemaakt van de Stadsbouwprijs Amersfoort 2022. Met financiële ondersteuning van de gemeente Amersfoort en met praktische hulp van De Jonge Honden van FASadE is de editie 2022 hiermee succesvol afgerond.

De publieksprijs is toegekend aan het project dat de meeste stemmen kreeg van de in totaal 2.500 stemmen die zijn uitgebracht: Restaurant Bij Lot, ontworpen door AGNOVA architecten (exterieur) en By Thimble (interieur). In de categorie small viel het Fabriekje door Open Kaart in de prijzen. Woonhuis Lichtenberg ontworpen door 9graden architectuur ontving de prijs in de categorie medium. De prijs in categorie large is uitgereikt aan Nationaal Monument Kamp Amersfoort door door Inbo, Juurlink + Geluk en Tinker Imagineers. 

Aanbeveling jury en eervolle vermeldingen
In een aanbeveling constateert de vakjury dat woningbouw het in beoordelingen altijd moeilijk heeft. De vele randvoorwaarden, de sterk gelimiteerde budgetten, de steeds benauwender regelgeving maken dat deze gebouwen moeite hebben zich te onderscheiden. Vooral als je grote woningbouwprojecten plaatst naast kleine pareltjes slaat de vergelijking vaak door naar de laatste. Een aparte prijs voor woningbouw wordt door de vakjury bepleit. Met twee eervolle vermeldingen schenkt de jury bovendien extra aandacht aan woningbouw. De eervolle vermeldingen gingen naar de woningbouwprojecten CPO Sportfondsenbad door OOKarchitecten en de Amerberg en Villa Monte ontworpen door Urban Frameworks, ZEEP, DRPW, EVE en Deltavormgroep.

In het juryrapport Stadsbouwprijs Amersfoort 2022 wordt de beoordeling van de verschillende projecten nader toegelicht.