Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Brugwachterswoning

Bedrijfsnaam

Studio WA in senwerking met West 8

Toelichting project

Markante brugwachterswoning in Waterdorp

In Waterdorp in Vathorst staat wonen aan het water centraal. De ruimtelijke ontwikkeling van de wijk is gelegen rondom de (van oudsher aanwezige) Hogesteeg. In het hart van Waterdorp doorkruist de Hogesteeg met een brug een watergang. Op deze beeldbepalende plek direct naast de brug ligt de brugwachterswoning.

Nederland kent een traditie van zorgvuldig ontworpen burgwachtershuisjes. Veelal was een stadsbouwmeester verantwoordelijk voor het ontwerp van burgwachtershuisjes, trafo huisjes etc. 

Op een cruciale plek binnen Waterdorp draagt het zorgvuldig ontworpen brugwachtershuis bij aan de diversiteit van de wijk. Refererend aan de ornamentiek die veelal toegepast werd bij ‘nutsgebouwtjes’ in steden kent deze brugwachterswoning zorgvuldige metselwerkdetaillering, massieve hoekstenen/sluitstenen en subtiele ornamenten. Deze sluitstenen vormen de overgangen van de bouwmassa die transformeert van vierkante grondvorm naar 16-hoekig torentje. Het steeds ‘ronder worden’ van de woning versterkt de beleving van het verticale karakter van de woning. Installaties zijn uit het zicht geplaatst door de 16-hoekige gevel door te zetten boven de dakvloer.

Materiaalgebruik is afgestemd op de naastgelegen brug, zodat brug en woning versmelten tot één beeld.

De brugwachterswoning is een compact huis, wat uitnodigt tot innovatief -niet-traditioneel- gebruik van de ruimten. In die zin draagt het bij aan de diversiteit van bewonersgroepen in Waterdorp.

Projectinformatie

Projectnaam
Brugwachterswoning
Adres
Baak van Sint Philipslaan 2
Programma / functie
Wonen
Aantal m2 projectgebied / kavel
156 m2
Aantal BVO's
65 m2
Ontwerpbureau(s)
West 8 en Studio WA
Medewerkers
-
Samenwerkende partijen
West 8 en Studio WA
Opdrachtgever
OBV CV
Aannemer
Schoonderbeek

Opleveringsjaar

2021

 

 

Marielle Debrichy, Tekeningen door West 8 en Studio WA