Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
De zwarte parel

Bedrijfsnaam

Volpe Architecten

Toelichting project

De zwarte parel

De kavel waarop de woning gepositioneerd is maakt onderdeel uit van Laakse Tuinen, plandeel Hoftuin in Vathorst. In dit plandeel liggen de vrije kavels op royale percelen in de bocht van de straat langs de Kleine Eem, het water tussen Laakse Tuinen en Waterdorp. De woning staat dusdanig gedraaid, en hagen dusdanig geplaatst, dat de woning een uitzicht heeft over de straat en het water. De woning staat overwegend aan de noordzijde van de kavel, met een bijgebouw aan de schaduwzijde. Hierdoor heeft de woning een grote tuin. De zuidoostelijke punt van de kavel is een prominent punt in het stedenbouwkundig plan. 

De woning heeft twee verdiepingen (en een kelder onder de grond) met een zadeldak bestaande uit zwarte pannen. De woning is een strak vormgegeven volume met snedes en uitstulpingen. Deze heldere strakke vormgeving is ook consequent doorgetrokken in de detaillering (dakranden, gevelbeëindigingen, enz.). De gevels zijn bekleed met zwarte houten Rhombus latten. De plattegrond van de woning biedt leefruimte (woonkamer) aan zowel straat als voortuin. De keuken en eetruimte liggen aan de achtertuin. 

De erker met verhoogde woonkamer aan de zuidzijde van de woning oriënteert zich op de straat en de kleine Eem, het grote raam maakt een prachtig uitzicht over de kleine Eem mogelijk. De erker verbindt het wonen op een mooie manier met de tuin op het zuiden en het openbaar gebied. De hoek van de kop- en noordgevel is op begaande grond iets binnen het volume geplaatst. Hierdoor ontstaat een droge, overhoekse entree. De keuken en eetkamer is met het aangrenzende terras georiënteerd op de tuin. Vanuit de eetkamer is er via het terras toegang tot de achtertuin. Deze gevel is op de begane grond volledig in pui uitgevoerd om de binnenruimte over te laten lopen in het terras en de tuin.

In het beeldkwaliteitsplan is voorgeschreven dat de gevels bestaan uit (hoofdzakelijk) metselwerk. Echter de woning bestaat volledig uit zwart houten Rhombus latten bekleding. De kavel heeft een prominente ligging in de straat en wijk, en vraag om een verbijzondering/uitzondering. Hierdoor is gekozen om een afwijkende materialisering en alles volledig zwart te maken. Het onderscheid tussen kozijn, gevel, staalconstructie vervaagt door de gekozen eenheid in kleur, wat overblijft zijn het spel tussen gesloten en open geveldelen. De zonnepanelen zijn geïntegreerd in het ontwerp en beslaan het volledige dakvlak aan de zuidzijde. 

Projectinformatie

Projectnaam
Woning familie Huttenga-Drège
Adres
Roermondkade 1
Programma / functie
Woning met bijgebouw
Aantal m2 projectgebied / kavel
482 m2
Aantal BVO's
315 m2 excl. bijgebouw
Ontwerpbureau(s)
Volpe Architecten
Medewerkers
M. Vos
Samenwerkende partijen
-
Opdrachtgever
Familie Huttenga-Drège
Aannemer
Bouwbedrijf Dekker

Opleveringsjaar

2021

Huib Noordzij