Ook in woonwijken wordt gewerkt! Aan de Ariaweg is dit zichtbaar, in de achtertuin van een rijtjeshuis. Al voor corona kwam fotograaf Rufus de Vries met het idee om een werkplek te maken in het schuurtje in zijn achtertuin. Het schuurtje werd een fabriekje, als teken van de ‘creatieve industrie’. Een lampje in de schoorsteen maakt aan voorbijgangers zichtbaar dat er gewerkt wordt. Een kleine aanpassing met groot effect, zeker sinds we allemaal weten wat thuiswerken is. Het roept de vraag op hoe werken in woonwijken meer betekenis kan krijgen.
Het ontwerp is tot stand gekomen in co-creatie tussen opdrachtgever, architect (wat maakt dit project onderscheidend en wat kenmerkt het?)en makers. Ook de jongste zoon dacht mee in het ontwerp en maakte een treffende maquette van LEGO.
Eén van de gevels is een meter opgeschoven en van een groot raam voorzien, op het dak zijn sheddaken aangebracht. Een schoorsteen maakt de ‘fabriek’ compleet. Door te kiezen voor zwarte planken past het fabriekje goed bij de schuurtjes van de buren. De planken zijn echter verticaal geplaatst als open gevelbekleding. De latten lopen door over een deel van het raam en over de deur, waardoor de sculpturaliteit van het fabriekje sterker tot uiting komt.
Het interieur bestaat uit een groot werkblad en een diepe kast. Het bovenblad van de kast dient als sta-bureau en als plek om foto’s en boeken op tentoon te stellen. Zo biedt het fabriekje een aangename werkplek aan huis en is toch een plek op zich. Door haar karakteristieke vorm is het een herkenningspunt en een visitekaartje waar mensen graag worden uitgenodigd. De thuiswerkplek voegt nieuwsgierigheid en karakter toe aan een dichtbebouwde wijk in ontwikkeling.
2021