Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Hogekwartier veld 2

Bedrijfsnaam

LEVS architecten

Toelichting project

Een afspiegeling van de stad

Een gebouw als afspiegeling van de stad. Dat is wat er op veld 2 van het Hogekwartier in Amersfoort is ontstaan. Koopwoningen, sociale huur, zorg- en eengezinswoningen, ze komen allemaal samen in een samenhangend en ontspannen geheel aan de oostelijke ingang van Amersfoort. De spectaculaire W-vormige steunpilaar aan de voorzijde benadrukt de relatie tussen woontoren en het leven langs de straat. Deze plek in de herontwikkelde, na-oorlogse wijk vormt samen met het eerder bebouwde veld 1 de entree voor een nieuwe wijk.

De prominente toren trapt af van zestien, negen en zes lagen naar de eengezinswoningen die aan de stadszijde op de aangrenzende naoorlogse woonwijk aansluiten. Zo sluit het volume van 19.000 vierkante meter toch in schaal en karakter aan op de kleinschalige bebouwing ernaast. Met 133 koop-, sociale huur-, zorg- en eengezinswoningen en een breed scala aan woontypologieën wordt met dit project een typisch hedendaagse woonopgave behandelt.

Het appartementengebouw is opgedeeld in drie delen met portieken voor drie en vijf woningen en voor zorg-appartementen. Zo ontstaat ondanks de grootte van het plan een herkenbare schaal. De delen zijn met elkaar verbonden door een plint, een betonnen rand die per eenheid verder omhoogloopt. Een klassieke manier om met een andere materialisatie de verbinding van een gebouw met de straat te benadrukken. Met verschillende kleuren baksteen zijn duidelijke onderlinge verschillen tussen en binnen de volumes gemaakt. Er zit wel een duidelijke overlap in: de kleuren komen in elk ander deel terug en zorgen voor een duidelijke verbinding en eenheid.

Er is met veel zorg aandacht besteed aan de kwaliteit van elke woning. Van beschutting of uitzicht, optimale lichtinval en ruimtelijke indeling tot comfortabele toegang en relatie tot andere woningen. Daardoor kent het plan een grote mate van differentiatie.

De grondgebonden woningen met tuin en de appartementen met grote balkons liggen aan een gemeenschappelijke, groen ingerichte binnentuin boven op een ondergrondse parkeergarage. Hier kunnen bewoners elkaar makkelijk ontmoeten. Het opengemaakte blok biedt over een brede trap toegang tot de binnentuin. Hierdoor ontstaat een semi-openbaar gebied dat past binnen de context van de omliggende na-oorlogse structuur.

Het hele volume van de toren steunt aan de noordzijde op één kolom in vorm van een W. De hoge toren kraagt hier uit over het fietspad en de leidingen en kabels eronder. Zo wordt van een constructieve uitdaging een betekenisvolle verbinding tussen gebouw en stad gemaakt.

Projectinformatie

Projectnaam
Hogekwartier veld 2
Adres
Operaweg 5
Programma / functie
133 appartementen, zorgwoningen en egw's, ondergrondse parkeergarage
Aantal m2 projectgebied / kavel
4700 m2
Aantal BVO's
19000 m2
Ontwerpbureau(s)
LEVS architecten
Medewerkers
Projectarchiteten: Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Samenwerkende partijen
Nieman-Valk, Goudstikker, LBP | Sight, stedenbouwkundig plan: KCAP
Opdrachtgever
de Alliantie
Aannemer
Van Wijnen

Opleveringsjaar

2020

LEVS architecten