Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Paviljoen de Brink

Bedrijfsnaam

Studio WA in samenwerking met West 8

Toelichting project

Paviljoen als landmark voor Waterdorp

In de ruimtelijke ontwikkeling van de wijk Waterdorp speelt de (van oudsher aanwezige) Hogesteeg een cruciale rol. De Hogesteeg meanderde door het landschap en vormde een verbinding met de polder/voormalige binnenzee. In het hart van Waterdorp ontstaat door een knik in de Hogesteeg een nieuw hart van waterdorp: de Brink. Op deze beeldbepalende plek staat het paviljoen als trotse ‘hoeder’ van de Brink.

Het paviljoen is een bouwwerk zonder specifieke functie. Het is een plek om te verwijlen, muziek te maken, te spelen, te schuilen en af te spreken. Omzoomd door de Brinkwoningen vormt het paviljoen de ideale afspreek-speelplek voor de buurt. Het ronde paviljoen kent een lens-vormig dak, visueel vrij hangend boven een rond basement in metselwerk.

Duurzame onderhoudsvriendelijke materialen zijn toegepast. Douglas, koper en metselwerk voeren de boventoon. Het dak wordt gedragen door opengewerkte stalen kolommen in een antraciete kleur, zodat het dak waarlijk lijkt te zweven. De geïntegreerde verlichting is mee-ontworpen en volgt het patroon van de houten delen van het plafond. 

Het basement van het paviljoen nodigt uit tot zitten en is uitgevoerd in rond vermetselde baksteen. Een gegraveerde sluitsteen maakt het basement ‘af’.

Door natuurlijke veroudering van de gebruikte materialen zal het paviljoen zich terughoudend en tegelijk trots thuis voelen op de Brink!

Projectinformatie

Projectnaam
Paviljoen de Brink
Adres
Baak van Sint Philipslaan 2
Programma / functie
Verblijven
Aantal m2 projectgebied / kavel
12 m2
Aantal BVO's
12 m2
Ontwerpbureau(s)
West 8 en Studio WA
Medewerkers
-
Samenwerkende partijen
West 8 en Studio WA
Opdrachtgever
OBV CV
Aannemer
Schoonderbeek

Opleveringsjaar

2021

Marielle Debrichy, Tekeningen door West 8 en Studio WA