Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Woonhuis Lichtenberg - winnaar categorie Medium

Bedrijfsnaam

9graden architectuur

Toelichting project

Huis Lichtenberg: kwetsbaar en geborgen

Op het voormalig ziekenhuisterrein De Lichtenberg in Amersfoort is een nieuwe groene woonwijk gerealiseerd. Wonen op de Berg betekent wonen op het hoogste punt van Amersfoort! Het Bergkwartier is geliefd, heeft een rijke historie en is in de voorlaatste ijstijd ontstaan. Na het historische hart van Amersfoort is het Bergkwartier de oudste wijk. Een authentieke omgeving om een uniek thuis te creëren. 9graden architectuur heeft een vrijstaand woonhuis ontworpen direct aan de bosrand. Het ontwerp is door zijn sculpturale, in riet gehulde bouwmassa een verrijking voor Amersfoort.

Het beeldkwaliteitsplan sprak tot onze verbeelding: ‘Alle plannen zijn met aandacht voor de plek ontwikkeld, ze zouden niet zomaar ergens anders kunnen staan. Ze spelen in op de specifieke kenmerken en kwaliteiten van de plek.” De cataloguswoning is hier vreemd! Ons ontwerp kenmerkt zich door een sculpturale bouwmassa met een brede transparante plint en een verticaal georiënteerde verdieping die de top van de Berg markeert. In het ontwerp wordt een strakke eigentijdse architectuur bekroond met traditioneel vakmanschap. De bouwmassa is gehuld in het natuurlijke en plastische materiaal riet. Riet, een natuurlijk materiaal dat de bewoner van kinds af aan heeft begeleid. We wilden daarom het riet door een verfijnde detaillering volledig tot zijn recht laten komen. Met gebruik van traditioneel rietvlechtwerk worden diverse randdetails zorgvuldig vormgegeven, waardoor het gebruik van metalen dakranden en waterslagen achterwege gelaten kan worden. Het verfijnde handwerk van de rietdekker is een herkenbare beëindiging geworden van de architectonische massa. De sculpturale rieten gevel wordt hiermee tastbaar.

Wij zien het als een opgave om zorgvuldig met onze wereld om te gaan, om goed na te denken over herkomst en toekomst, over vraag en gebruik, voor en na, bouwen en slopen en over eindigheid. De verbinding met onze aarde houdt ons bezig. Wij mensen lijken haar te willen veroveren, haar te willen maken naar onze wetten. Maar zouden we haar niet juist moeten liefhebben, haar wetmatigheden moeten leren kennen? Leren leven naar de aarde in plaats van andersom? Daarbij gaat het om het beleven van de kwetsbaarheid van onze aarde. Deze kwetsbaarheid moeten we zien, ervaren en kennen om de leefbaarheid op onze aarde te behouden. Architectuur kan daarin (voor)beeldbepalend zijn. Als architect zijn we bij het ontwerp van het woonhuis op de Lichtenberg deze uitdaging aangegaan. De droom om te bouwen met bewustzijn voor de kwetsbaarheid van de aarde is realiteit geworden. Het riet is gecombineerd met Accoya houten gevelkozijnen, geveldelen en lamellen. Het riet en hout mogen in de tijd natuurlijk vergrijzen. Het verloop van de tijd mag aan het gebouw worden afgelezen. Zo kunnen we als mens stilstaan bij de natuurlijke fenomenen van de aarde.

Projectinformatie

Projectnaam
Woonhuis Lichtenberg
Adres
Hugo de Grootlaan 4C
Programma / functie
Woonhuis
Aantal m2 projectgebied / kavel
662 m2
Aantal BVO's
192 m2/ bebouwd oppervlak 89 m2
Ontwerpbureau(s)
9graden architectuur
Medewerkers
Yaike Dunselman, Hanne Van Hoeck, Sander van Ginkel
Samenwerkende partijen
-
Opdrachtgever
Yaike Dunselman & Aafke Schreuder
Aannemer
Gert Morren / Morrenbouw Woudenberg

Opleveringsjaar

2021

Stijn Poelstra