Het historische klooster op de hoek van de Zuidsingel en de Herenstraat in Amersfoort krijgt een nieuwe toekomst. De eerste fase van de transformatie is voltooid. Het voormalige bejaardenhuis van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort is getransformeerd tot een verzorgingshuis voor mensen met dementie. Door dakkappellen toe te voegen is een extra riante derde verdieping ontstaan. Er zijn nu 24 ruime studio’s verdeeld over twee verticale clusters in de bestaande structuur. Het monumentale complex wordt in drie fases verbouwd, het deel aan de Herenstraat was de eerste.
Eind 2019 verkocht de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort het gehele klooster, inclusief het bekende 'huis met de paarse ruitjes', aan Schipper Bosch. Bij de verkoop kregen de zusters de garantie datzij zolang als ze willen in het 'moederhuis' aan de Zuidsingel mogen blijven wonen.
Tijdens de renovatie bleek hoe rijk de geschiedenis van het gebouw is. Bij het strippen kwamen verschillende lagen van materialen en bouwjaren tevoorschijn. De jongste en slechtste bouwlagen zijn verwijderd, waardoor een solide basis overbleef om opnieuw in te vullen. Op de zolder werd het verlaagde plafond verwijderd, wat de indrukwekkende
hoogte van de nok zichtbaar maakte. Nieuwe dakkapellen zorgden nu voor voldoende licht zodat hier ook studio's voor de nieuwe bewoners gecreëerd konden worden.
De uitdaging was om het historische karakter van het gebouw te combineren met moderne functies. De kapconstructie, hoofdconstructie, dakgoot en verdiepingsvloer komen samen in de dakkapellen, waardoor de voormalige zolder nieuw leven is ingeblazen. Deze is nu bereikbaar via een uitbreiding van het hoofdtrappenhuis met een nieuwe trap naar de derde verdieping. De gemeenschappelijke woonkamer grenst aan een groene tuin. De ramen aan deze zijde zijn teruggebracht naar hun oorspronkelijke hoogte, zodat de bewoners volop van het groen kunnen genieten. De gevels zijn grotendeels in stand gehouden en voorzien van nieuwe Fraké-kozijnen van Platowood, met zonwering en koeling in de borstwering. Deze kozijnen laten in kleur en materiaal de nieuwe laag van het gebouw zien. Het gebouw aan de Herenstraat is gasloos gemaakt. De bewoners kunnen verwarmen en koelen. Het gebouw is geïsoleerd, verduurzaamd en voorbereid op de toekomst.
In het pand aan de Herenstraat is nu plaats voor 24 bewoners. Iedere bewoner huurt een ruime privéstudio en maakt gebruik van de Meander, de gemeenschappelijke leefomgeving van dementiezorgaanbieder Martha Flora, bestaande uit een eetkeuken, huiskamer, tuinkamer, atelier, bibliotheek en tuin. Dit biedt voldoende ruimte voor elke bewoner om een plek te vinden waar hij of zij zich prettig voelt. Daarnaast is er op de derde verdieping een logeerkamer voor bezoek van de bewoners.
2024