Hardwareweg 4 en 6 in Amersfoort, voorheen kantoorpanden, zijn omgebouwd tot huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne. In samenwerking met de gemeente Amersfoort en Bouwbedrijf Heilijgers zijn hier 109 zelfstandige studio’s gerealiseerd. Deze studio’s bieden nu primair onderdak aan vluchtelingen en zijn een welkome oplossing voor de woningnood in Amersfoort. Het entreegebied van de 2 gebouwen wordt verlevendigd door een door ons mee-ontworpen gevelpatroon. De muurschilderingen met als titel “geopende deuren” markeren de entrees. De kunstwerken dragen bij aan herkenbaarheid, een warmere sfeer en de woonbeleving.
Het transformatieproject aan de Hardwareweg 4 en 6 heeft een aantal opmerkelijke kenmerken. Met het oog op het huisvesten van kwetsbare groepen in Amersfoort heeft de gemeente besloten de leegstaande kantoorpanden te verwerven en te transformeren. De panden zijn herbestemd tot 109 studio’s. De appartementen bieden nu huisvesting aan 252 vluchtelingen uit Oekraïne, die voorheen in gastgezinnen of tijdelijke opvanglocaties in Amersfoort verbleven. Dit initiatief draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid van het Hoefkwartier/de stad en het bieden van een veilige plek voor mensen in nood.
De entree van het pand wordt geaccentueerd door een muurschildering, met als titel: “geopende deuren”. Deze kunsttoepassing draagt bij aan uitnodigende gebouwen en creëert een warme sfeer voor bewoners en bezoekers. De muurschildering kent een patroon, afgestemd op de menselijke maat. Op de begane grond zijn inloopruimtes gecreëerd om sociale cohesie te bevorderen.
Deze woonlocatie is tot stand gekomen door een integrale samenwerking tussen gemeente Amersfoort, toekomstige gebruikers en het betrokken bouwteam. Ondanks de tijdsdruk is het project in extreem korte tijd ontwikkeld en uitgevoerd. De uitvoering en ontwikkeling liepen naadloos in elkaar over. Met beperkte middelen zijn er studio’s gecreëerd die voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving. De studio’s kennen een aparte slaaphoek, complete badkamer, woon-zit gedeelte en compacte keuken. Studio’s zijn te koppelen zodat het ook mogelijk is om er ook als gezin te wonen.
Het project voldoet aan de doelstellingen van de stadsbouwprijs. Het draagt bij aan een mooiere, gezondere en stimulerende stad door hergebruik van bestaande panden en het bieden van huisvesting aan kwetsbare groepen. De transformatie van kantoorruimte naar woonstudio’s is een duurzame en sociale oplossing die het verschil maakt in Amersfoort. Dit project onderscheidt zich door zijn mensgerichte aanpak, waarbij architectuur, stadsontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid samenkomen. Het creëert niet alleen woonruimte, maar ook een gevoel van gemeenschap en hoop voor degenen die het nodig hebben.
2024