Aanleiding voor de ontwikkeling van deze locatie tussen De Liendert en het Valleikanaal was de verhuizing van het ROC. Er kwam een bijzonder perceel vrij voor woningbouw tussen binnenstad en de na-oorlogse ring. Vanaf 2015 heeft Eentien in intensieve dialoog met betrokken partijen en de gemeente aan diverse planvarianten gewerkt wat resulteerde in een deel hoogbouw en een verdiepte parkeergarage waardoor er maximale (groene) ruimte vrij kwam voor de buurt. HIER! is een antwoord op de uitdaging van deze tijd: meer betaalbare woningen in combinatie met duurzame vernieuwing van de stad.
HIER! is een nieuw woonmilieu in de stad. 165 betaalbare woningen in de sociale en middenhuur zijn verdeeld over twee woongebouwen die één geheel vormen met de buitenruimte. Aan het woondek bovenop de verdiepte parkeergarage liggen de hoofdentrees en de toegang naar de parkeergarage. Het woondek is grotendeels groen ingericht, toegankelijk voor voetgangers en fietsers en staat in open verbinding met de Zangvogelweg en de paden langs het kanaal. Door het open karakter en de aparte entree tot de parkeergarage wordt het dek als sociale ontmoetingsruimte geactiveerd. In dit open plan vormen de twee woongebouwen een alzijdig ensemble in het groen. Achterkanten zijn vermeden, alle zijden bewoond en levendig. Ook in de plinten van de woongebouwen zijn woningen opgenomen, deze zorgen voor levendigheid en sociale veiligheid naast de hoofdentree’s, bergingen en goed toegankelijke fietsenstallingen. Op de hoek aan de Zangvogelweg zal een tandartspraktijk worden gehuisvest.
Aan de gemeenschappelijke entreehallen is veel aandacht besteed. Ze zijn het gedeelde visitekaartje van de bewoners. Dit hebben we vertaald in hoge entreeruimtes met goed herkenbare grote glaspuien, een open trap naar de 1e verdieping, mooie materialen in de uitwerking, veel licht en zorgvuldig ontworpen en ingepaste postkasten, belpanelen en liften. De benodigde parkeercapaciteit wordt voor bijna 70% ondergronds opgelost, daarnaast zijn er bezoekersparkeerplaatsen en deelauto’s op straatniveau. De woningplattegronden zijn compact georganiseerd rondom centrale kernen met ruime hallen. De grote balkons vormen één geheel met de woningen. Dit vormt de basis voor de alzijdige architectonische uitstraling.
De basisstructuur voor beide woongebouwen is gelijk maar in de uitwerking zijn subtiele architectonische verschillen aangebracht. Bij het lage woongebouw ligt de nadruk op een harmonische afwisseling van vlakken en materialen. Bij het hoge woongebouw staat de top met verticale belijning, omsloten balkons en een abstract lichte steen in contrast met de onderbouw tussen de bomen, met open balkons, een brons groene steen en horizontale geleding. De architectonische opzet wordt ondersteund door zorgvuldige details van elementaire elementen als metselwerk, kozijnen, hekwerken, borstweringen en dakranden. De duurzame energiebron voor het hele plan is een collectieve WKO-installatie die gebruik maakt van de warmte en koude op 100 meter diepte.
2024