In de Valleikanaalzone, op de kruising met de Van Randwijcklaan, is de ontwikkeling ‘Hier!’ gerealiseerd. Met een minimale footprint, alzijdige oriëntatie en doorlopend maaiveld tussen twee gebouwen is Hier! passend onderdeel in de veelzijdige groen-blauwe zone langs het Valleikanaal. Het hoge bouwvolume manifesteert zich nadrukkelijk als landmark langs het Valleikanaal, terwijl het lage volume aansluit bij de bestaande stad. De overgang van maaiveld op gebouw is met zorg ontworpen. Via het centrale plein bereikt men de entrees van de woontorens, terwijl het overig maaiveld rondom de gebouwen groen is uitgevoerd.
De projectlocatie is gelegen op een plek waar ruimtelijke historische structuren elkaar kruizen, met de Van Randwijcklaan als één van de kenmerkende radialen naar de Amersfoortse binnenstad en de valleikanaalzone die als jaarring in de stad ligt en de overgang van de binnenstad naar na-oorlogse stadsuitleg tekent. Er is een stedenbouwkundig accent gemaakt van ca. 60 meter hoog, een markante plek, in een buitenbocht van het Valleikanaal, die past in de sequentie van de bestaande bebouwing en accenten en die past in de Valleikanaalzone met solitaire, alzijdige bouwvolumes in het groen en diversiteit in functies, bouwhoogten en architectuur.
Bij de inrichting van het plangebied is de landschappelijke waarde van de buitenruimte een belangrijk uitgangspunt geweest. De Valleikanaalzone is waardevol voor de biodiversiteit in de stad. In de afgelopen periode is deze zone ingericht als een ecologische verbindingszone. Door de toevoeging van een kikkerpoel, faunatorens en paalkasten in het plangebied wordt de ecologische waarde van de Valleikanaalzone versterkt. Daarnaast kan overtollig water hier worden opgevangen. Ook is ingezet op het toegankelijk en beleefbaar maken van het gebied door het toevoegen van recreatieve routes. Een diversiteit aan planten, kruidenmengsels en bomen maakt de inpassing van Hier! compleet.
Het maaiveld verbindt de bestaande stad met de nieuwe woongebouwen en de groen-blauwe zone rondom het valleikanaal. De openbare toegankelijkheid van het gebied is belangrijke prioriteit geweest in de uitwerking. Parkeren voor bewoners is opgelost onder het maaiveld. Het centrale plein dat de gebouwen verbindt is vormgegeven als ontmoetings- en verblijfsplek, met zitranden rondom plantvakken, een bescheiden speelplek en glooiingen die zorgen voor een subtiele inpassing in het landschap. Ook fietsparkeervoorzieningen voor bezoekers zijn op het plein voorzien. De verharding in het plein is in lichte kleuren, om opwarming tegen te gaan. Een kunstmatig grondwaterpeil in het substraat op het parkeerdek zorgt ervoor dat de beplanting in alle seizoenen kan doorgroeien. Via een trappartij aan de Zangvogelweg leiden logische routes naar de entrees van de gebouwen en parkeergarage.
2024