Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Kantoor OOKarchitecten

Bedrijfsnaam

OOKarchitecten

Toelichting project

Van autogarage naar inspirerende werkomgeving

Na een lange zoektocht vond OOKarchitecten de perfecte locatie voor een nieuwe kantoor in een oude garage. Deze staat aan de rand van het historische centrum van Amersfoort met uitzicht op de oude stadswal. De gebouwen zijn rond 1925 opgetrokken als een machinewerkplaats met directiewoning. Hoe maak je van een ongeïsoleerde, donkere bedrijfshal een duurzame, flexibele en menselijke leefomgeving?

Aanpak
Het voormalig gebruik heeft haar sporen nagelaten. Ons doel bij de renovatie was de originele structuur terug te brengen en te versterken. Zo zijn in de voorgevel verdwenen gevelopeningen teruggebracht en de houten dakconstructie weer in het zicht gebracht. Door de lichtstraat en patio’s komt veel daglicht binnen. Hierdoor is het mogelijk een boom centraal te positioneren, met rondom werkplekken. Het interieur is opgebouwd uit een reeks zwarte elementen die schaal geven aan de open ruimten.

Materiaal & Techniek 
Aan het bestaand gebouw zijn alleen eerlijke en natuurlijke materialen toegevoegd, zoals onbehandeld hout, glas, staal en beton. De bestaande wanden zijn zoveel mogelijk onbehandeld in het zicht gehouden. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld de imperfecties van het stucwerk met zijn mooie patina laag en de groen geverfde lambrisering waar ooit een trap heeft gezeten. Waar nodig zijn de wanden bekleed met vilt om projecten op te tentoonstellen en de akoestiek te verbeteren.

Duurzaamheid 
Wij hebben hier gekozen om de ingrepen zoveel mogelijk te beperken en te werken met dat wat we aantroffen. Daarnaast hebben we veel materiaal hergebruikt. Waar mogelijk zijn gevels en daken voorzien van hoogwaardige isolatie. De stalen kozijnen zijn gerestaureerd en voorzien van monumentenglas. Door middel van een laagtemperatuur vloerverwarming wordt het gebouw verwarmd en is het voorbereid op een warmtepomp.

Stedelijk/ Ecologische inbedding 
De verschillende ingrepen geven een maximale connectie met de tuin en de omliggende buurt. De drie tuinen bieden diverse ecologische milieus. De wilde stinsenplanten in de voortuin biedt plek aan vele insecten. De patio in het midden heeft een serene, Japanse uitstraling met een schaduwrijk vochtig milieu. De patio aan de achterzijde is een plek om te verblijven en werkt door de invulling van rozen en andere klimplanten als coulisse voor de vergaderruimten.

Welzijn: wens en behoeften gebruiker
Een ruimte die inspireert en aanzet tot samenwerken. Wat uitdrukking geeft aan onze ontwerpfilosofie, als eigen gebruiker. Wat elke dag weer uitnodigt om naar toe te gaan en waar je graag opdrachtgevers uitnodigt, om hen mee te nemen in wat wij voor hun kunnen betekenen.

Projectinformatie

Projectnaam
Kantoor OOKarchitecten
Adres
schimmelpenninckkade 38-40
Programma / functie
Woonhuis en kantoor
Aantal m2 projectgebied / kavel
775 m2
Aantal BVO's
635 m2
Ontwerpbureau(s)
OOKarchitecten (architectuur en interieur) + VIC Landscapes
Medewerkers
Robin van Rossum, Martin Timmerman + team OOK
Samenwerkende partijen
De Vreeden Instalatietechniek + Meubelmaker: Haklander Interieurbouwer
Opdrachtgever
OOKarchitecten
Aannemer
WTO Wim Traa Onderhoud

Opleveringsjaar

2020

 

Maarten Noordijk Photography