Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

FacebookVimeopodcastInstagramLinkedinNewsletterEnglish

 

Operaplein

Bedrijfsnaam

Steenhuis Bukman Architecten

Toelichting project

Passende nieuwbouw Operaplein

In de wijk Schuilenburg is op de plek van voormalig winkelcentrum Operaplein een woongebouw met toren verrezen met op de begane grond een buurtruimte en supermarkt Hoogvliet. De verschillende woningtypes zijn een verrijking voor de woningdifferentiatie in de buurt en de herontwikkeling omvat een verbetering en vergroening van de openbare ruimte. Het ontwerp sluit met de zachte tinten en de zorgvuldige detaillering aan bij de omgeving. Het gebouw is uitgevoerd in zandgeel en grijs metselwerk, wit beton, donkere kozijnen en matglazen hekken. De 60 appartementen worden verhuurd door De Alliantie.

Meedenkgroep
Vanuit de politiek was gevraagd om het plan in overleg met een meedenkgroep te ontwikkelen, bestaande uit buurtbewoners uit de directe omgeving van het oude winkelcentrum. Er was sprake van o.a. beheersproblemen en drugsgerelateerde overlast. Een belangrijk argument voor de meedenkgroep om akkoord te gaan met nieuwbouw van 60 woningen was het programma met o.a. jongerenwoningen en het idee van een ‘impuls’ voor de woonomgeving. Men ervoer de buurt als sleets, uit de tijd, eenzijdig qua bewoners en woningen en problematisch in beheer en uitstraling.  

Toren
Met de meedenkgroep zijn diverse hoogte- volumevarianten en hun bezonning uitgebreid toegelicht en besproken. Dit heeft ertoe geleid dat gekozen is voor een slankere, hogere toren omdat hiermee de slagschaduw de bestaande woningen het snelst passeert. De laagbouw op de winkels is juist zo laag mogelijk gehouden en spiegelt aldus kalm met de woningen aan de overkant van de Operaweg. 

Respect voor bescheiden architectuur
De ‘architectuur’ van Schuilenburg is exemplarisch voor het moment van bouw in de ’60-er jaren: generiek, repetitief, eenzijdig in woningtypologie (‘laag-midden-hoog’), weinig variatie, niet-expressief materiaalgebruik, fletse baksteen ed. Om te voorkomen dat het nieuwe gebouw de bestaande gebouwen in de omgeving qua uitstraling zou degraderen, sluit de nieuwe architectuur aan bij de bestaande omgeving. Er is gezocht naar een planopzet en architectuurvocabulaire van middelen aansluitend op die tijd: repetitie, proporties, grafiek, zacht materiaalgebruik, dus niet-expressief maar ontspannen, leunend op rust en beheersing.

Groene woonomgeving
Maar de architectuur uit die tijd paste in een woonomgeving waar groen een veel meer aanwezige rol had, terwijl de woonomgeving van Schuilenburg bij aanvang verhard was door bestrating. Daarbij kwam nu een intensiveringsprogramma met veel meer woningen en een parkeeropgave bij de supermarkt. Dat was reden om het gebouw ‘ontspannen’ te houden, maar ook om met Le far West als landschapsarchitect de directe woonomgeving aan te pakken. Naast deze zo groen mogelijke, klimaatadaptieve aanpak van de openbare ruimte is het binnenterrein voorzien van een groen dak en gevelbegroeiing in aansluiting op de Ariawegzijde. 

Projectinformatie

Projectnaam
Operaplein
Adres
Operaplein 2 t/m 122 en Operaweg 38, Amersfoort
Programma / functie
60 appartementen, 1 supermarkt (1312m2 BVO), 1 buurtruimte (106m2 BVO)
Aantal m2 projectgebied / kavel
Ca. 1.890 m2
Aantal BVO's
Ca. 5.962 m2
Ontwerpbureau(s)
Steenhuis Bukman Architecten
Medewerkers
Roelf Steenhuis, Bart Troelstra, Gerard Scholten, Martijne Draaisma
Samenwerkende partijen
Le Far West
Opdrachtgever
Blauwhoed, in opdracht van De Alliantie
Aannemer
Aalberts Bouw

Opleveringsjaar

2024

foto: Jannes Linders foto: Jannes Linders foto: Jannes Linders
Jannes Linders