Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
UW375_MZW (mantelzorgwoning) - genomineerd

Bedrijfsnaam

DPRW architecten

Toelichting project

Natuurlijk met hout!

Huis van Beek is een rijksmonument uit 1937 ontworpen door Gerrit Rietveld. Aan de achterzijde is een ‘Zuhäuserl’ in houtbouw ontworpen voor mantelzorg: de moeder van de bewoners heeft de wens kleiner te wonen met zorg van de kinderen dichtbij. Deze opgave is als aanleiding genomen om nieuwe verbindingen tussen sociale en ecologische doelstellingen te onderzoeken in de context van bestaand erfgoed in een natuurrijke omgeving. De inzet van een innovatief houtbouwproduct (MassivHolzMauer) is als katalysator gebruikt om de mogelijkheden voor opschaling van dit houtbouwprincipe op andere locaties te toetsen.

Het Zuhäuserl ligt achter Huis Van Beek in een bosrijke omgeving. Later dit jaar wordt aangevangen met de uitvoering van het landschapsplan met een vijver voor waterberging, bomen en planten, die de biodiversiteit versterkt.

Het Zuhäuserl is ontworpen als een verbindende schakel tussen de landschappelijke kwaliteiten van de locatie en de ruimtelijke kwaliteiten van het Huis van Beek. Vanuit de modernistische grondgedachte, van het monument, is een ingetogen volume ontwikkeld dat zich vanuit de kern opent naar de vijver en de zichtlijnen aan de achterzijde. Terwijl het volume een besloten verschijningsvorm heeft naar de buurpercelen en het monument, zorgt het opgetilde dak voor daglicht dat tot diep in de woning rijkt.

Door twee serres aan het hoofdvolume te koppelen rolt de woning zich uit richting het landschap en ontstaat een directe relatie met de natuur. Eén van de serres zorgt voor een ruimtelijke wisselwerking met het monument en vormt de entree tot het Zuhäuserl.  De andere serre legt een verbinding met de vijver en het landschap en verzorgt privacy.

De architectonische verschijningsvorm van het Zuhäuserl zoekt een subtiele verwantschap met de architectuur van het monument. Schijven, open en dichte vlakken en uitkragende daken zijn de principes die hier toegepast zijn. De schijven zijn Massivholzmauer, kruislings vernagelde houten geprofileerde planken. De daken zijn van CLT hout. 

De afwerking met ‘Shou Sugi Ban’ gebrand zwart hout heeft twee redenen. Ten eerste geeft het vanaf de straatzijde een rustige achtergrond voor Huis van Beek. Tweede reden is dat de brandmethode niet alleen een erg duurzaam, onderhoudsarm materiaal oplevert, maar ook een mooi subtiel patina aan het hout geeft. Door toepassing van zwarte aluminium renovatieprofielen hebben de kozijnen een slank uiterlijk die wegvallen in de zwarte houten gevels. 

Met het toegepaste massief hout creëren we een Gezonde Woonomgeving. Hout werkt stress verlagend! Hout maakt de ruimte akoestisch plezierig en optisch geeft het rust en ontspanning.  
Voordelen van  Massivholzmauer:

  • geen giftige stoffen.
  • 100% recyclebaar.
  • veel gebonden CO2.
  • RC>6,0 met 200 mm MHM en 160 mm houtwolisolatie.
  • dampopen, de woning ademt.
  • korte bouwtijd, beperkte uitstoot CO2 en stikstof tijdens bouw.

Projectinformatie

Projectnaam
Mantelzorgwoning
Adres
Utrechtseweg 375
Programma / functie
Mantelzorgwoning
Aantal m2 projectgebied / kavel
2800 m2
Aantal BVO's
101 m2
Ontwerpbureau(s)
DPRW architecten
Medewerkers
Dennis de Poorter, Francesca Wunderle, Dominique Rethans
Samenwerkende partijen
Meissnitzer Holzbau
Opdrachtgever
Familie Van Ieperen
Aannemer
In eigen beheer gerealiseerd met onderaannemers

Opleveringsjaar

2024

DPRW architecten