De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.

In het jaar 2017 viert Nederland honderd jaar De Stijl, onder de noemer 'Mondriaan to Dutch design'. Diverse musea en culturele instellingen stellen de invloedrijke kunststroming centraal. Zo initieert FASadE 'De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.' Vanaf 16 september 2017 t/m 8 januari 2017 in het Rietveldpaviljoen.

Read about the exhibition in English (click, a new window will open).

De tentoonstelling vindt plaats in het karakteristieke en beeldbepalende Rietveldpaviljoen, aansluitend op de betekenis en het  belang van het paviljoen en van architect en Stijllid Gerrit Rietveld. De focus ligt op de jaren vijftig van de vorige eeuw. 

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. De beweging De Stijl bracht rond 1917 grote vernieuwing in de Nederlandse beeldende kunst en architectuur, waarbij een destijds ongebruikelijke beeldtaal werd toegepast: abstractie, primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Een wisselende groep Nederlandse en buitenlandse kunstenaars verbond zich voor korte of langere tijd aan het tijdschrift De Stijl, dat verscheen tussen 1917 en 1927. Bekende deelnemende kunstenaars van zijn Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Hoewel er van het tijdschrift De Stijl nooit meer dan driehonderd exemplaren verkocht werden, reikte de invloed van het tijdschrift ver, zowel in Nederland als daarbuiten.

Het Rietveldpaviljoen - de eerste Kunsthal van Nederland!
Het Amersfoortse Rietveldpaviljoen is de eerste Kunsthal van Nederland. Het kenmerkt zich door zijn weergaloze lichtinval en ruimtelijkheid en vormt uniek erfgoed in de stad, met een Amersfoort overstijgend karakter. Het paviljoen fungeerde meer dan vijftig jaar als het Centrum voor Moderne Kunst in Amersfoort, met vele (inter)nationale exposities, maar verloor deze functie in 2007.
Na een onzekere periode is er nu weer volop aandacht voor het Rietveldpaviljoen. In 2017 vindt er een transformatie van de openbare ruimte plaats tot Stijlpark, waarmee het Rietveldpaviljoen een passende groene entourage krijgt. Ook het gebouw wordt naar de oorspronkelijke situatie teruggebracht. Zo versterken ontwikkelingen rond het Rietveldpaviljoen elkaar en komt de betekenis als Kunstpaviljoen voor de nabije toekomst weer in zicht. 

De tentoonstelling
De tentoonstelling 'De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.' stelt allereerst het paviljoen als belangrijk iconisch gebouw centraal. Daarbij komt de ontstaansgeschiedenis aan bod en wordt een vergelijking gemaakt met de twee andere kunstpaviljoens die Rietveld bouwde in de jaren vijftig: Sonsbeek en Venetië. In de tentoonstelling zijn bruiklenen te zien, waaronder de ‘Amersfoortse Stoel’; maquettes van de drie paviljoens van Rietveld en een deel van het nooit eerder tentoongestelde interieur van de Perskamer van Unesco.
Hiertoe wordt  intensief samengewerkt met onder meer het Centraal Museum in Utrecht; het Stedelijk Museum; de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Het Nieuwe Instituut.
De tentoonstelling gaat vergezeld van een randprogramma met onder meer lezingen, films en rondleidingen.

Bezoekersinformatie:
Data:
 16 september 2017 t/m 8 januari 2018 
Adres: Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort
Entree: 8 euro
Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur, maandag gesloten. Openingstijden tijdens kerst en oud en nieuw: www.rietveldpaviljoen.nl. 
Vragen kunt u mailen naar reserveringen@fasade.nl (klik, een nieuw scherm opent).

Let op! De tentoonstelling is alleen op de begane grond toegankelijk voor rolstoelen. De eerste etage is alleen via een trap bereikbaar. 


Bent u geïnteresseerd in ons educatieve aanbod, voor basisscholen, middelbare scholen en particulieren? Stuur een mailtje naar pr@fasade.nl!
FASadE zoekt ook gastvrouwen en -heren voor de duur van de tentoonstelling. Lees hier de vacature (klik, een nieuw scherm opent. 

Meer informatie over themajaar Mondriaan to Dutch design:
Mondriaan to Dutch design
De Stijl Utrecht-Amersfoort

De tentoonstelling in de (internationale) pers:
Artribune, Italië - Una retrospettiva celebra l’architetto Gerrit Rietveld a Amersfoort. Per i 100 anni di De Stijl - 04-07-2017
Arte Al Limite - Países Bajos: Beyond De Stijl. Gerrit Rietveld and the 1995 - 30-07-2017