Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Amersfoort is 'European City of the Year' 2023Klik hier voor activiteiten  Click here for activities

Mail direct (amersfoortbestcity@gmail.com) 

Amersfoort is door the Academy of Urbanism uitgeroepen tot European City of the Year 2023. In Londen nam wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) de Urbanism Award in ontvangst. De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury.

Half september is Amersfoort bezocht door een vierkoppige jury uit Ierland, Engeland en Duitsland in het kader van de ‘Urbanism Awards 2023’. Tijdens het boordelingsbezoek heeft de jury kennisgemaakt met de stad en haar bewoners. Daarbij zijn zowel het historisch centrum, als de gebieden Vathorst, Kattenbroek, De Nieuwe Stad en de Wagenwerkplaats bezocht. Bewoners en ondernemers hebben de jury hartelijk ontvangen en de tijd genomen om te vertellen hoe het is om te wonen, werken en leven in Amersfoort. Ook FASadE en de Jonge Honden  mochten een toelichting geven. De jury heeft door het bezoek een beeld kunnen vormen over de kwaliteit van leven en werken, mobiliteit, sociale cohesie, architectuur en stedenbouwkundige oplossingen in Amersfoort. De jury bezocht ook de andere twee genomineerde steden, het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland. De leden beoordeelden de steden onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, maar kijkt ook naar de sociale cohesie, duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd.

Met de winst schaart Amersfoort zich in een rij Europese steden die tot de verbeelding spreken. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. Amersfoort is na Rotterdam in 2015 de tweede Nederlandse stad die de Urbanism Award voor European City of the Year wint.

De Urbanism Awards worden georganiseerd door de Academy of Urbanism (AoU). Dit is een internationaal kennisnetwerk van stedenbouwkundigen, architecten en economen dat is gevestigd in Londen. Door 'best practices' te etaleren op het gebied van stadsontwerp wil de Academy doorgronden hoe ontwerp, ontwikkeling en bestuur kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor iedereen. Als je actief bent op het vlak van stadsontwerp, stadsontwikkeling of stadsbestuur kun je lid worden van de Academy of Urbanism.

 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!