Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Foto: Ossip van Duivenbode

Tip: 'Architectuur en herinneren' - dinsdag 28 september

nai010 uitgevers, Inbo architecten en Nationaal Monument Kamp Amersfoort hebben de handen ineen geslagen en organiseren op dinsdag 28 september een avond rond het thema 'Architectuur en herinneren'. Hoe zorgen we ervoor dat herinneringen levend blijven en erfgoed bewaard voor komende generaties? En op welke manier kan architectuur bijdragen aan een actieve herinneringscultuur? ‘De rol van herinneringscentra verandert, ze zijn niet meer alleen een plek om ervaringen en herinneringen te delen, maar krijgen er steeds meer een tweede functie bij: het spiegelen van het heden aan het verleden.’ 

Jacques Prins, auteur, architect/partner bij Inbo en tevens ontwerper van het nieuwe museum van Kamp Amersfoort, onderzoeker Floris van Dijk, hoogleraar Erfgoed Rob van der Laarse en architect Arna Mačkić gaan met elkaar het gesprek aan over welke betekenis architectuur kan spelen bij herinneren en bespreken verschillende invalshoeken en perspectieven. Welke ontwerpstrategie is er door de loop van de tijd ingezet om een bepaald gevoel over te brengen? Hoe zit dat in het nieuwe museum van Kamp Amersfoort? De avond wordt geleid door Arie Lengkeek. 

Programma Architectuur en herinneren

Datum: 28 september 17:30 - 20u
Locatie: Paviljoen van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden 
Programma:
- Bezoek tussen 17:30 en 18:30 het museum gratis**. De sprekers geven je een opdracht mee. 
- Eet en drink wat tussen 18:30 - 19:00. 
- 19:00 - 20:00 Welkom door Floris van Dijk, Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Inleiding en ronde tafelgesprek Architectuur en Herinneren o.l.v. Arie Lengkeek met Jacques Prins, Arna Mačkić en Rob van der Laarse.

De avond is gratis toegankelijk, maar aanmelden* (én evt. afmelden) is verplicht. Geef je op via rsvp@nai010.com o.v.v. je naam en het aantal personen. 
*Let op. Wegens de aanhoudende Covid-19 maatregelen is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. De avond wordt opgenomen en kan later terug worden gekeken. 
** Heb je een museumkaart? Neem 'm mee! 

FASadE interviewde voor de Dag van de Architectuur de ontwerpers van de nieuwe uitbreiding van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Verder lezen:

Interview met Jacques Prins 
Artikel door Kirsten Hannema in de Volkskrant
Essay door Kirsten Hannema in het Architectuur in Nederland Jaarboek 2020 / 2021 
Interview met Arna Mačkić voor De Correspondent

De publicaties Architectuur en herinnering en De betekenis van een plek zijn beide verkrijgbaar in de winkel van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Foto: Ossip van Duivenbode
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!