Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Architectuurdocu 'Samenwonen - het verhaal van De Warren'

Samenwonen met gelijkgestemden: het is niet nieuw, maar wel actueel. De Warren is een initiatief van een wooncoöperatie en functioneert als een klein en open dorp in Amsterdam. FASadE toont ‘Samenwonen- het verhaal van De Warren’, een documentaire van Sam van Zoest op woensdag 14 februari in filmtheater De Lieve Vrouw. Een verhaal over de woningmarkt, eenzaamheid versus collectiviteit, duurzaamheid en bouwen. Na afloop volgt een gesprek met de filmmaker, met één van de initiatiefnemers en met Amersfoortse ervaringsdeskundigen. 

De Warren
De enthousiaste groep van Wooncoöperatie De Warren werkt al jaren samen aan culturele evenementen via hun collectief KONIJN. Daarnaast hebben ze een duurzame boerderij in Portugal opgezet en meegeholpen aan de bouw en het succes van De Ceuvel, een duurzame broedplaats in Amsterdam-Noord. De trekkersgroep bestaat uit ontwerpers, duurzame-, sociale- en culturele ondernemers met ervaring in circulaire bouw en gebiedsontwikkeling, sociale- en maatschappelijke innovaties en gemeenschapswonen. Joey Hodde is als één van de initiatiefnemers bij de filmvertoning aanwezig. 

Wooncoöperatie
De eerste gerealiseerde zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam is opgericht om een betaalbare toekomst te realiseren, waarin ruimte is voor zorg voor elkaar en de omgeving. Op Centrumeiland IJburg  biedt De Warren met 16 sociale- en 20 middenhuur woningen ruimte voor een diverse groep mensen, van starters tot gezinnen. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes en er is openheid naar de buurt. De plek is in de eerste plaats gerealiseerd voor leden van de wooncoöperatie, maar ook breder voor Amsterdam. De kennis die De Warren opdoet rondom het bouwproject wordt gedeeld via een kennisbank en zo beschikbaar gemaakt voor toekomstige groepen die een zelfde woondroom koesteren.

De Instee
Vanaf 1975 bood ‘De Instee’ als eerste woongroep van Amersfoort, ruimte voor politieke, sociale en culturele activiteiten. Hans van Ewijk en Marianne van Omme maakten deel uit van deze woongroep en wonen nog altijd met andere stellen samen. Ongetwijfeld is ook deze ervaring van waarde voor de kennisbank. FASadE gaat met hen in gesprek over do’s en don’ts van samenwonen. 

Architectuurprijs
In 2023 ging de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs naar De Warren. Volgens de jury is het een inspirerend voorbeeld voor toekomstige projecten. Natrufied Architecture is het ontwerpende team dat het project hielp realiseren. Met veel kennis voor natuurlijke materialen en ervaring op het gebied van groeps-ontwerpen sluiten ze goed aan bij de visie en ambities van De Warren.

Datum: woensdag 14 februari
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Filmtheater De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13 Amersfoort

Tickets via De Lieve Vrouw

Sponsors met FASadE-kaartje kunnen telefonisch (033 422 65 55) of per mail (kassa@lievevrouw.nl) een ticket reserveren bij de kassa onder vermelding van sponsor FASadE. Voorafgaand aan de voorstelling kunnen ze tegen inlevering van hun sponsorkaartje hun gereserveerde vrijkaart ophalen.

 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!