Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Architectuurfilm 'Architect of Brutal Poetry'

Op donderdag 24 maart vertoont FASadE in samenwerking met filmtheater De Lieve Vrouw de architectuurdocumentaire ‘Architect of Brutal Poetry’ (2021) van de Slovaakse filmmaker Ladislav Kaboš. De film vertelt het levensverhaal van architect Hans Broos en combineert nagespeelde scenes met documentair materiaal. In Brazilië is Broos beroemd, maar daarbuiten kennen weinigen hem. Als vroege ‘brutalist’ ontwierp Broos tal van indrukwekkende gebouwen en bewees hoe fijnzinnig je met beton kon ontwerpen. Toen hij op latere leeftijd Alzheimer kreeg maakte hij notities van zijn veelbewogen leven. Ze vormen de aanleiding voor deze poëtische documentaire over een bijzondere architect.

De film wordt ingeleid door Martijn Haan. Op zijn Oostblog vind je verhalen die spelen in de landen van het voormalige Oostblok en de voormalige Sovjet-Unie. Momenteel legt hij de laatste hand aan een kloek boek over Brutalisme in Nederland, dat volgend jaar verschijnt.

Met Brutalisme wordt een architectuurstroming aangeduid die van de jaren 50 tot en met de jaren 70 van de twintigste eeuw zijn hoogtij had. Kenmerkend voor deze architectuur is dat materialen als beton en baksteen ‘ruw’ zijn toegepast. De naam is afgeleid van de term Brut die Le Corbusier hanteerde voor ruw beton. De aandacht voor brutalistische architectuur is groeiende maar, net als bij het Structuralisme, is en wordt er veel gesloopt. De robuuste en soms ook bombastische uitstraling van brutalistische architectuur roept bij het brede publiek weinig sympathie op, maar wordt door menig architectuurliefhebber wel gewaardeerd. Een Amersfoorts voorbeeld van brutalistische architectuur is het voormalige GGD-gebouw aan de Zonnehof, ontworpen door architect Linssen. Dit gebouw wordt momenteel getransformeerd naar woningen.

Datum: donderdag 24 maart
Tijd: inleiding 19.15 uur, aanvang film 19.40 uur
Locatie: Filmtheater De Lieve Vrouw
Reserveren tickets: via Filmtheater De Lieve Vrouw
Let op: de film is (Braziliaans) Portugees en wordt Engels ondertiteld! 

GGD gebouw in Amersfoort door architect Linssen, bron: Oostblog
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!