Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Architectuurfilm Skin of Glass met inleiding door Paul Meurs

Met de vertoning van de indrukwekkende documentaire: ‘Skin of Glass’ start FASadE op donderdag 25 januari het jaar. Een mooie aftrap van 2024, waarin FASadE extra aandacht gaat besteden aan (Super) Moderne architectuur. Architect Paul Meurs leidt de film op gepaste wijze in. Hij gaat in op het modernisme in Brazilië en hoe de jaren ’20 architectuur zich daar ontwikkelde tot boeiende woonvarianten. 

Persoonlijk verhaal
Ooit stond een strak modern kantoorgebouw in Sao Paulo symbool voor het optimisme van het moderne Brazilië. “Wilton Paes de Almeida Building" werd liefkozend ‘Skin of Glass’ genoemd en was één van die fenomenale Braziliaanse ontwerpen uit de jaren '50 en '60 waar de wereld een voorbeeld aan nam. Nauwelijks een halve eeuw later zijn de tijden veranderd, ontdekt filmmaakster Denise Zmekhol, dochter van de architect Roger Zmekhol. Als zij op zoek gaat naar de achtergrond en het huidige gebruik van dit meesterwerk blijkt Skin of Glass bezet door honderden dakloze families. Zmekhol maakte een aangrijpend persoonlijke film over verlies, ontwerppassie, sociale ongelijkheid, megalomane bouwwoede en een cynische wereld in crisis. 

Inleiding door Paul Meurs
Dr. ir. Paul Meurs (1963) is partner en architect-onderzoeker bij SteenhuisMeurs. Hij groeide op in een dorp, studeerde in Delft en vormde zich verder in Sao Paulo. Als specialist adviseerde hij over transformatieopgaven in de bestaande stad en de herontwikkeling van tientallen erfgoedlocaties in Nederland, zoals Strijp-S in Eindhoven. Aan de TU Delft bekleedde hij de leerstoel ‘Heritage and Cultural Value’. Dat hij thuis is in Brazilië toonde hij met zijn boek ‘Brazil Contemporary. Architecture, Art, Visual Culture and Design’ dat in 2009 uitkwam.  Als inleiding op de film zal Paul vertellen over de ideeën die zich vormden over hoe je met elkaar een buurt maakt. En hoe in de jaren ’40 – ’50 het luxe wonen vorm kreeg en wat hier vervolgens op volgde. 

Datum: donderdag 25 januari
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Filmtheater De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13 Amersfoort
De film is Engels ondertiteld. In de film wordt Engels, Portugees en Frans gesproken.

Tickets via De Lieve Vrouw

Sponsors met FASadE-kaartje kunnen telefonisch (033 422 65 55) of per mail (kassa@lievevrouw.nl) een ticket reserveren bij de kassa onder vermelding van sponsor FASadE. Voorafgaand aan de voorstelling kunnen ze tegen inlevering van hun sponsorkaartje hun gereserveerde vrijkaart ophalen.

(Super)Modernisme
FASadE werkt aan programma voor 2024 over (super)moderne Amersfoortse architectuur. Ze wil daarmee nieuwsgierigheid oproepen voor modern erfgoed en daarbij niet enkel naar het verleden kijken, maar ook inspireren voor de toekomst. Onder moderne architectuur wordt van alles geschaard. In het Amersfoortse straatbeeld heeft het modernistische erfgoed een stevige stem en op verschillende plekken wordt gewerkt aan de revitalisering van moderne architectuur. Naast het modernisme neemt FASadE daarbij ook het neomodernisme  en het supermodernisme onder de loep. 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!