Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

TIP: Architectuurseminar Leo Heijdenrijk

In de kantine van het bedrijfsgebouw van Metafors v/h “De Nijverheid” aan de Heliumweg wordt door Stichting Industrieel Erfgoed in de stad Amersfoort, SIESTA, een seminar georganiseerd over het leven en werk van de Amersfoortse architect Leo Heijdenrijk (1932-1999). Heijdenrijks werk behoort tot het Structuralisme, waartoe ook zijn leermeester Aldo van Eyck (1916-1999) en leeftijdgenoot Herman Hertzberger (1932) gerekend worden. Eerder heeft FASadE al een routekaart en informatief magazine over het structuralisme ontwikkeld. Sprekers van het seminar zijn Max Cramer, voormalig hoofd van de afdeling Monumentenzorg Amersfoort en Sjoerd Hekking, bestuurslid van SIESTA.

De aanleiding voor dit seminar vormt mede de trieste toekomst van gebouw ´De Nijverheid´, één van de belangrijkste gebouwen uit zijn zeer veelzijdig en omvangrijk oeuvre. De Nijverheid is in 1984 door Architectenkollektief Heijdenrijk (AKH) ontworpen in opdracht van het Regionaal Sociaal Werkvoorzieningschap Amersfoort en omgeving, de RWA. In het gebouw is een werkplaats voor de lichte en zware metaal (Metafors) voor personen met een geestelijke en lichamelijke beperking. ‘De Nijverheid’, was onderdeel van één gezamenlijke opdracht van de RWA aan toen vooraanstaande architectenbureaus: het ontwerpen van drie sociale werkplaatsen op dicht bij elkaar gelegen locaties op industrieterrein Isselt te Amersfoort. De twee andere sociale werkplaatsen waren ‘De Brandaen’, een ontwerp van Architectenbureau Alberts & Van Huut (1988) tegenwoordig in gebruik bij de Voedselbank aan de Argonweg en “De Stapsteen’, een ontwerp van Rem Koolhaas, Office for Metropolitan Architecture (OMA) (1989) aan de Uraniumweg.

Waar:                  Gebouw Metafors, v/h ‘De Nijverheid’, Heliumweg 7 (Isselt) te Amersfoort
Wanneer:           20 oktober 15.00-18.00u, inloop: 14.30 u
Aanmelden:       aanmelden.siesta@gmail.com
Kosten:              Gratis. Er kunnen maximaal 100 mensen deelnemen.

foto: architectuurfotograaf Dirk Verwoerd
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!