Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
foto: Dirk Verwoerd

Bezoek uniek woonhuis Uilenspiegelstraat - 17 juni

Het landelijke thema van de Dag van de Architectuur is 'toegankelijkheid'. Dit thema is breed te interpreteren en komt in de film op verschillende manieren aan bod: van toegankelijkheid van het woningaanbod tot aan de invloed op de manier waarop je wilt wonen. Hoe heeft de avant-garde architectuur zich de afgelopen honderd jaar in Nederland ontwikkeld en wat hebben de bewoners van 'gewone huizen' gehad aan de -soms wilde- experimenten van de architecten? Ter inspiratie organiseert FASadE een bezoek aan het unieke woonhuis aan de Uilenspiegelstraat naar ontwerp van de Amersfoortse architect Leo Heijdenrijk (1932-1999). Het woonhuis valt op door de houten puiconstructie van de voorgevel met zwarte kozijnen en panelen en de rood geverfde panelen met patrijspoorten. Het woonhuis is ook opgenomen op de structuralistische architectuurroutekaart die FASadE eerder maakte. 

Na het bezoek aan de woning vertoont FASadE de architectuurfilm 'Pioniers van het moderne woonhuis in Nederland' in het Rietveldpaviljoen. Twintig iconische huizen, verspreid door heel Nederland, komen aan bod: van de Amsterdamse School tot het postmodernisme, van Gerrit Rietveld tot Mart van Schijndel en vele anderen. Daarbij zijn ook beroemde voorbeelden van sociale woningbouw, een gebied waarop Nederland bijzonder succesvol was en is.

Datum: zaterdag 17 juni (landelijke Dag van de Architectuur)
Locatie:
Uilenspiegelstraat 7 en Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 in Amersfoort
Tijd: 14.00 u - 14.30 u bezoek, filmvertoning van 15.30 u -17.00 u 
Tickets: €10,00,- voor een bezoek aan het woonhuis en de vertoning van de film in het Rietveldpaviljoen. 
Let op! We verzamelen met de fiets bij Uilenspiegelstraat 7. Vervolgens fietsen we gezamenlijk naar het Rietveldpaviljoen voor de vertoning van de film. 

N.B. De film is Nederlandstalig en is Engels ondertiteld. Klik hier voor de Engelstalige filmtoelichting.

De Dag van de Architectuur is een landelijk evenement, dat in vele steden en regio’s lokaal wordt georganiseerd. Elke stad en regio heeft het programma anders ingevuld, ook de datum kan afwijken. Zie de landelijke website en lokale partners voor actuele informatie.

Foto: Dirk Verwoerd Foto: Dirk Verwoerd foto: Dirk Verwoerd
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!