Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

(t)Huis - Dag van de Architectuur 2022 op 18 juni

Zaterdag 18 juni a.s. is het de landelijke Dag van de Architectuur, met als thema “(t) Huis”.

In Amersfoort pakt FASadE dit thema op in relatie tot Het Hoefkwartier: de nieuwe stadswijk van Amersfoort.Na een intensief proces met eigenaren, ontwikkelaars, bedrijven, bewoners en gemeente is door Karres Brans en Urhahn een plan ontwikkeld om het gebied geleidelijk aan te transformeren naar een gemengde, inclusieve stadswijk. De realisatie van 2500 nieuwe woningen en de uitbreiding van een aantal onderwijsinstellingen gecombineerd met het behoud van 5000 banen maken De Hoef West tot één van de grootste regionale gebiedsontwikkelingen in Nederland. Over hoe je van een kantorenpark in transitie een THUIS maakt gaat FASadE in gesprek. Dit doet zij in samenwerking met Transitielab Het Celsiushuis en ROC Midden Nederland. 

Programma FASadE Amersfoort

Datum: 
18 juni 2022
Start: 14.00
Locatie: ROC Midden Nederland, Campus Connect Center, Disketteweg 2-4 
Dit is naast Transitielab Het Celciushuis 

14.00    Inleiding door FASadE
14.05    Toelichting Eugene Zaaijer (Celciushuis) over oa onderzoek HU-studenten naar saamhorigheid

14.20    Susanne Lek (projectleider duurzaamheid ROC Midden Nederland) over de rol van het ROC in het Hoefkwartier
14.30    Fotograaf Rufus de Vries over de manier waarop hij met fotografie bouwt aan buurtverbondenheid

14.45    Gesprek onder leiding van Eugene Zaaijer met Ewout van der Weij (kwartiermaker Hoefkwartier), Susanne Lek (projectleider duurzaamheid ROC Midden Nederland), fotograaf Rufus de Vries en Fenneke van der Vegte, (voormalig) wethouder en raadslid Groen Links in Leusden. Onderwerp is onder andere de rol die kwartiermaken kan spelen om het gevoel ergens thuis te horen te bevorderen.

15.15    Jane's Walk De Hoef
16.45    Einde

Onderdeel van het programma op deze dag is een Jane's Walk over de Hoef, georganiseerd door Eugène Zaaijer van Het Celsiushuis. Het Celsiushuis is een werkplaats waar interdisciplinair en samen met partners uit de omgeving wordt gewerkt aan projecten op het gebied van smart sustainable cities. Een Jane’s Walk is geen toeristische tour, het is meer een gesprek dat wandelend wordt gevoerd. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de Jane's Walk dus vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan via onderstaande knop.

Meld je nu aan voor de Jane's Walk!

Met deelname aan de Jane's Walk neemt u direct deel aan het middagprogramma van de Dag van de Architectuur. Mocht u dit qua planning niet lukken, laat ons dit dan even weten info@fasade.nl,

De Dag van de Architectuur is een landelijk evenement, dat in vele steden en regio’s lokaal wordt georganiseerd. Elke stad en regio heeft het programma anders ingevuld, ook de datum kan afwijken. Zie de landelijke website en lokale partners voor actuele informatie.

Speciale TIPS van FASadE voor de Dag van de Architectuur in de regio:

- Volg in Amersfoort op eigen gelegenheid een FASadE-route

- In Amsterdam kun je de Urban Camera Spotting Tour doen over het Marineterrein. Locatie: Start: Arcam – Einde: Marineterrein. Adres: Prins Hendrikkade 600. Tijd: Van 14-15.00 uur. Taal: Engels

- In Utrecht kun je op safari in het Hof van Cartesius

- In Hilversum wordt een wijksafari georganiseerd ‘Ken je wijk, voel je thuis’

Van Celcius-huis naar Transitielab Hoef-kwartier-maken - Centre of expertise Smart Sustainable Cities

 

dsd Impressie Hoefkwartier: Karres en Brands foto: Rufus de Vries
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!