Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
foto: Dirk Verwoerd

In memoriam Cor van den Braber, hoofd Monumentenzorg 1972-2002

Amersfoort zou er zonder Cor van den Braber nu anders uitzien. Veel monumenten behoedde hij vanuit zijn functie als hoofd van het gemeentelijk bureau Monumentenzorg voor sloop. Zo bleef het klooster 'De Observant' behouden. Van den Braber vervulde zijn functie dertig jaar lang en was betrokken bij vele restauratieprojecten. De terughoudende restauratie van de Amersfoortse Koppelpoort werd in Parijs zelfs onderscheiden door de Europese Commissie met de prestigieuze Europa Nostra-prijs 1998.

Van den Braber zette zich niet alleen met daadkracht in voor het behoud van monumenten, maar wist ze ook fraai vast te leggen in tekeningen en aquarellen. Voor al zijn diensten werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op 19 december jl. overleed Van den Braber op de leeftijd van 85 jaar.

In 2002 volgde Max Cramer hem op bij Monumentenzorg. Ook Cramer is inmiddels met pensioen, beluister hier de podcast die FASadE maakte bij zijn afscheid in 2020.

 

bron: Archief Eemland Aquarel van de Koppelpoort door Cor van den Braber
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!