Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

TIP: Lezing Hans Op de Beeck in Kunsthal KAdE

Hans Op de Beeck is een veelzijdig kunstenaar. Onder architecten kreeg hij mede bekendheid met zijn Location-serie: een reeks ambitieuze en minutieus uitgevoerde installaties van non-plekken en massa-architectuur. Naar aanleiding van de tentoonstelling '4 Rijkscollecties en Hans op de Beeck' in Kunsthal KAdE, die vanaf 27 januari te zien is, vertelt hij op zaterdag 27 januari over zijn werk. 

Naast de expositie in Kunsthal KAdE bedacht Hans Op de Beeck voor de Elleboogkerk aan de Langegracht in Amersfoort een nieuwe ‘belevings-installatie’, zoals hij er de afgelopen twintig jaar verscheidene op de meest uiteenlopende locaties creëerde. Het gaat dan telkens om de creatie van een raadselachtig oord met een architecturale en landschappelijke dimensie, waarbij hij de toeschouwer uitnodigt om stilte en een tijdloos moment van reflectie en kalmte te vinden.

Hoewel deze geënsceneerde oorden ontegensprekelijk onecht zijn, vaak surreëel aandoend of absurd, kunnen ze voor de receptieve toeschouwer wel een authentieke beleving teweegbrengen. In Amersfoort is dit een water-winterlandschap met een horizon. “Water reflecteert niet enkel in letterlijke zin, maar prikkelt in figuurlijke zin ook de reflectie, het reflectieve, het beschouwend nadenken over het zijn en de wereld.”

Aanmelden lezing via de website van Kunsthal KAdE.

stadsplattegrond uit 1649
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!