Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Fragment foto door Dirk Verwoerd

Architectuurfilm 'Pioniers van het moderne woonhuis in Nederland'

Click here for English text

Op de Dag van de Architectuur toont FASadE de architectuurfilm 'Pioniers van het moderne woonhuis in Nederland'. Twintig iconische huizen, verspreid door heel Nederland, komen aan bod: van de Amsterdamse School tot het postmodernisme, van Gerrit Rietveld tot Mart van Schijndel en vele anderen. Daarbij zijn ook beroemde voorbeelden van sociale woningbouw, een gebied waarop Nederland bijzonder succesvol was en is.

Het landelijke thema van de Dag van de Architectuur is 'toegankelijkheid'. Dit thema is breed te interpreteren en komt in de film op verschillende manieren aan bod: van toegankelijkheid van het woningaanbod tot aan de invloed op de manier waarop je wilt wonen. Hoe heeft de avant-garde architectuur zich de afgelopen honderd jaar in Nederland ontwikkeld en wat hebben de bewoners van 'gewone huizen' gehad aan de -soms wilde- experimenten van de architecten? 

De vijf thema's die aan bod komen:
• Hygiëne en gezondheid in het moderne huis
• Paleizen voor het volk
• De rollen van vrouwen: opdrachtgevers en architecten
• Experimenten met ruimte
• Het woonhuis als zelfportret: architectenhuizen

Belangwekkend voor architectuurliefhebbers, eigenaren van moderne huizen, architecten, architectuurstudenten en iedereen met een interesse in jong erfgoed of design! Na afloop van de film is er de mogelijkheid voor een Q&A met architectuurhistoricus Natascha Drabbe, directeur en oprichter van het Iconic Houses Netwerk en producent van de film. Het Iconic Houses Netwerk (www.iconichouses.org) bestaat internationaal uit bijna 200 moderne museumwoningen en viert in 2023 haar 10-jarig bestaan. Natascha gaat ook in gesprek met Gon Veltkamp en Co Schop, bewoners van een bijzonder woonhuis in Amersfoort aan de Uilenspiegelstraat, ontworpen door architect Leo Heijdenrijk. Voorafgaand aan de filmvertoning organiseert FASadE een bezoek aan een iconisch huis aan de Uilenspiegelstraat. Een combinatieticket voor dit bezoek en de film is hier verkijgbaar. 

Datum: zaterdag 17 juni (landelijke Dag van de Architectuur)
Locatie:
Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 in Amersfoort
Tijd: 15.30 u - 17.00 u
Tickets: €7,50

N.B. De film is Nederlandstalig en is Engels ondertiteld. Klik hier voor Engelstalige toelichting bij de film.

Fragment foto door Dirk Verwoerd
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!