Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Terugblik 2021

Kijk je liever niet terug maar vooruit? Bekijk hier onze plannen voor 2022!

FASadE kijkt met een goed gevoel terug op het jaar 2021, waarin ondanks de Corona-maatregelen toch veel moois tot stand is gebracht. Alle activiteiten rond het Structuralisme, de routekaart, de tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen, het magazine, de fietstochten, het interview en architectuurcafé met Herman Hertzberger en Abel Blom hebben ervoor gezorgd dat veel mensen anders naar jong erfgoed in eigen stad zijn gaan kijken.

De Jonge Honden toonden zich ware live-reporters waardoor de vakjury van de Stadsbouwprijs in lockdown toch tot een gedegen oordeel kon komen. Met filmopnames zijn de projecten en de ontwerpers in het zonnetje gezet. De Jonge honden gingen voor het nieuw te bouwen stadhuis ook in gesprek met het ontwerpteam van Kraaijvanger Architects en de projectleider van de gemeente.

Geen live-locatiebezoeken op de Dag van de Architectuur, maar wel een aantal filmpjes op initiatief van FASadE rond het landelijke thema 'Architectuur-Klimaat'. Eén ervan toont de nieuwe uitbreiding van Kamp Amersfoort met een interview met het ontwerpteam, een ander de vorderingen van een klimaatbestendig Amersfoort en in een derde zijn ontwerpers bevraagd over hoe zij het actuele architectuurklimaat duiden.

Routekaarten waren er voor kinderen en volwassenen: langs het Structuralisme, maar ook langs spiegelende gebouwen en objecten in de stad in het kader van de tentoonstelling Mirror Mirror in Kunsthal KAdE. Op Open Monumentendag zijn verschillende routes gefietst onder begeleiding van leden van de programmaraad van FASadE.

Opinies waren te lezen in de columnreeks die FASadE in samenwerking met stadsbouwmeester Micha de Haas is gestart: over scholenbouw, vergroenen van de Stadsring en tegelwippen, wonen op de Isselt en De Hoef, het nieuwe stadhuis, de voorgenomen sloop van de wijk Jericho, plekken van herinnering.

Architectuurfilms zijn online en in het filmtheater De Lieve Vrouw vertoond: ‘La Nave’ met een online interview met filmmaker Hans Wilschut en 'De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding' met een Q&A met filmmaker Andre de Laat. De laatstgeplande film “Building Bastille’ moest helaas worden uitgesteld.

Op de Dag van de Jonge Ontwerper gingen in Amersfoort jonge ontwerpers aan de slag met de herbestemming van het huidige stadhuis. Aan het eind van de middag zijn de ideeën gepitcht aan oa. Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving: Jannemarie de Jonge.

Veel activiteiten zijn online nog terug te kijken. Het mooie magazine en de routekaarten blijven verkrijgbaar. FASadE wil iedereen bedanken die eraan bijgedragen heeft dat dit programma kon worden gemaakt: de programmaraad, De Jonge Honden, gemeente Amersfoort, kfHeinfonds, Cultuurfonds, VSBfonds, Dirk Verwoerd, Christa Jesse, Mick van Broekhoven, Peter Evers, Micha de Haas, Rob Smulders, Ewerdt Heideman, Hans van Helden en alle mensen van 033Fotostad, de collega’s van Amersfoort-in-C, Lieke Droomers, Nicky de Kruijf, Wilko Schuringa, Henk van Tilburg, Ciska Heijdenrijk, Gabriël Verheggen, Tom de Wit, Maartje Luisman, Jacques Prins en vele anderen.

Natuurlijk gaat onze dank ook uit naar onze trouwe sponsoren die dit allemaal financieel mogelijk hebben gemaakt:
agNOVA architecten | Architektenburo  Archivice bv | Blokhuis Braakman Architectenbureau BNA | BPD | adviesbureau Haver Droeze BNT | Govaert Makelaardij | H+N+S Landschapsarchitecten | IMOSS bureau voor stedebouw bv | J.H.A. Leenders| Maas Architecten |SVP Architectuur en Stedenbouw | Van Hoogevest Architecten | Dirk Verwoerd Architectuurfotografie | Vollmer & Partners stedenbouw en landschap | Willem van Winsen Architecten | 9°architecture

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!