Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Terugblik filmavond 'Samenwonen het verhaal van de Warren'

Het collectief wonen lijkt aan een revival te zijn begonnen. De documentaire laat het bijzondere, maar lastige proces van droom naar daad zien van een groep vrienden die in Amsterdam wooncoöperatie De Warren zijn gestart. Filmmaker Sam van Zoest en mede-initiator Joey Hodde spraken over het doel van de film en over de uitgangspunten van de wooncoöperatie, bijvoorbeeld daar waar het de uitsluiting van marktwerking betreft. Tijdens het nagesprek kwamen ook Hans van Ewijk en Marianne van Omme aan het woord, die inmiddels vijftig jaar ervaring hebben in het collectief wonen. De film was voor sommige bezoekers een feest van herkenning en voor anderen een bron van inspiratie.

Een mooie avond met een uitgebreid nagesprek en waardevolle bijdrage vanuit het publiek. Zo gaf Hans van Ewijk de wiijze raad om de kinderen in het oog te houden: ouders maken de keuze om collectief te wonen, maar niet ieder kind vaart hier wel bij. Marianne van Omme benadrukte de bijdrage die een initiatief als De Instee destijds leverde aan de stad. Uiteenlopende mensen werd opvang geboden en het Open Podium bood ruimte aan tal van toegankelijke activiteiten, zoals cursussen en debatten. Joey Hodde geeft aan dat ook De Warren activiteiten organiseert waarbij de buurt kan aanhaken. Sam van Zoest verwoord hoe de film is ontvangen door medebewoners en hoe hij zich ook als filmmaker kon presenteren aan de groep. Het initiatief van wooncoöperatie De Warren heeft er inmiddels voor gezorgd dat aanspraak kan worden gemaakt op fondsen om financieringsoverbruggingen aan te kunnen gaan. 

Meer weten over collectief wonen? Raadpleeg de publicatie 'Together: Ruimte voor collectief wonen'.

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!