Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Tip: Colleges Vrouwelijke architecten

Maak kennis met het werk van negen belangrijke namen uit de moderne architectuur. Alle negen toonaangevend, alle negen vrouw, maar dat mag u van hen meteen weer vergeten. Zij zien zichzelf op de eerste plaats als beoefenaars van een beroep dat van oudsher door mannen wordt gedomineerd. De reeks start met een aantal pioniers die begin twintigste eeuw naam maakten in de architectuur maar nadien in de vergetelheid raakten.

Wie kent Marion Mahony, die Frank Lloyd Wright groot maakte in Europa? Of Jane Drew, die Le Corbusier uitnodigde mee te werken aan de ontwikkeling van de Indiase stad Chandigarh? Eileen Gray, met haar ode aan de liefde E1027 of Charlotte Perriand? En Margaret Kropholler, die gebruiksvriendelijke interieurs ontwierp om de Nederlandse huisvrouw te ontlasten? Na deze eerstelingen staat in de tweede helft van de twintigste eeuw – en van deze collegereeks – een generatie vrouwen op die hun bureaus naar zichzelf vernoemden, zoals Lina Bo Bardi en Zaha Hadid. Niet minder invloedrijk zijn de Nederlandse Francine Houben en rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, die aan het hoofd staan van de internationaal gelauwerde architectenbureaus Mecanoo en Dok Architecten.

Hoe kijken deze vrouwen tegen bouwen aan? Ontdek het werk en de betekenis van de negen geselecteerde architecten en hoor welke namen er momenteel toedoen. Voor meer informatie klik hier.

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!