Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
foto: architectuurfotograaf Dirk Verwoerd

Tip: Gluren bij de buren architips

Aankomend weekend is het zo ver, op zondagmiddag 2 juli 2023 zal het amateurkunstfestival Gluren bij de Buren plaatsvinden in 23 gemeenten door heel Nederland, waaronder in Amersfoort en Leusden. Met optredens van lokale acts in 103 tuinen verspreid over de gemeente. het programma is te vinden op www.glurenbijdeburen.nl/programma

Het is het 15e jaar dat Gluren bij de Buren plaatsvindt in Amersfoort en er staat een bomvol programma klaar. In de Amersfoortse tuinen kunnen bezoekers zich zondag tussen 13:00 en 18:00 uur laven aan optredens van cabaret, hiphop, koren, singer-songwriters of theater. Alle optredens zijn gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. De optredens duren een half uur zodat er meerdere optredens bijgewoond kunnen worden. Bezoekers kunnen op de website een route uitstippelen om te printen of te delen met vrienden, familie en buren. Je kunt natuurlijk kiezen op bas9is van acts, maar ook op architectuur! 

Vier architips van FASadE: 

- Rietgedekte villa uit 1926 aan de Vondellaan 26 te Amersfoort. De architect hebben wij nog niet kunnen achterhalen, maar we houden ons aanbevolen.

aem is een Amersfoortse band die sinds 2020 de pannen van de daken speelt. Het eigen repertoire kenmerkt zich door een brede muzikale horizon: van sfeervol tot stevig rockend, van meezingers tot meedansers. Ze stonden onder andere op het Vathorst grachtenfestival naast Diggy Dex, in Fort 33 en in Fluor.

- Woningen in de Bomenbuurt (1947-1952) te Amersfoort. Architect David Zuiderhoek. Zorgvuldig ontworpen naoorlogse wederopbouw architectuur. 

Vijf enthousiaste muzikanten spelen de mooiste hits - versterkt akoestisch: Spetterend, swingend en sfeervol!

Het trio met de blauwe bretels speelt al weer meer dan zeven jaar samen bij allerlei gelegenheden. Ze hebben een voorliefde voor oude stijl- en gipsy jazz. De bezetting is viool, banjo/gitaar en tuba. Deze keer aangevuld met cornet. Gitarist Jan Blonk zingt grappige, eigen Nederlandse teksten op bestaande songs.

- Alandsbeek (1972) te Leusden. Stedenbouwkundige/architect David Zuiderhoek. Bijzondere post'65-woonbuurt die te scharen is onder de architectuurstroming "Het Structuralisme". 

Berthilde & Wieke zijn twee zussen die al jaren samen zingen en spelen. Wieke speelt gitaar, Berthilde cello en samen zingen ze tweestemmig covers van verschillende genres. Veel oudere muziek en ook wat nieuw maar het gaat ze vooral om mooie harmonieën in een melodie.

 

- Park Rozendaal (1968-1971) te Leusden (ook wel Eurowoningen). Stedenbouwkundige David Zuiderhoek, architecten Henk klunder, Bouke IJstra en W.C.J de Boer. Bijzondere post'65-woonbuurt die te scharen is onder de architectuurstroming "Het Structuralisme". 

Een Nederlandse singer-songwriter die zingt in het Engels. Bracht tot op heden 3 albums uit welke met name in de pers goed werden ontvangen. Johnny en zijn band spelen een mix van covers en eigen nummers.

Stap in de wondere wereld van Haas en Vos tijdens een uniek optreden van het orkest van Lisiduna! Beleef samen met je kinderen het avontuur van deze onafscheidelijke vrienden op vakantie en laat je betoveren door de muziek. Een heerlijk kinderverhaal met een knipoog naar volwassenen.

 

Vondellaan 26 te Amersfoort Kastanjestraat in Amersfoort Park Rozendaal Leusden, foto: architectuurfotograaf Dirk Verwoerd
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!