Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Foto: Eddy Posthuma de Boer | Rob Gerristen | Evelien Kremer

TIP: 'Ontmoeting of uitsluiting: Het stadsplein onder de loep'

Van 20 april t/m 29 mei 2023 is de tentoonstelling 'Ontmoeting of uitsluiting: Het stadsplein onder de loep' te zien in het Rietveldpaviljoen. Pleinen zijn van oudsher plekken waar mensen samenkomen om handel te drijven, elkaar te ontmoeten om iets te vieren, te organiseren of om te protesteren. Naarmate de stad verder de lucht in groeit raken stadsbewoners steeds meer aangewezen op gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte waardoor het plein tot een ‘microkosmos’ evolueert. Maar wat maakt een plein prettig, en wat niet? Wanneer brengt een plein ons samen en wanneer drijft het ons juist uit elkaar?

In deze expositie viert 033Fotostad het bestaan van onze pleinen, maar bevraagt ook de inclusiviteit ervan. Het buurtveldje, een treinonderdoorgang, het festivalterrein of een grootsteeds uitgaansplein, het is onze openbare ruimte. Maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat iedereen, ongeacht status, achtergrond, fysieke beperkingen of sekse zich veilig en welkom voelt. Hoe komt dat?

Foto’s van Eddy Posthuma de Boer, die in 2021 overleed, geven een beeld van de functie die pleinen over de hele wereld hebben als ontmoetingsplaats voor volwassenen, kinderen en dieren. Veel Amersfoortse fotografen hebben het leven op pleinen in Amersfoort door de jaren heen vastgelegd. Een jury onder voorzitterschap van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd heeft een selectie gemaakt. Er is werk te zien van Cas Oorthuys, Lieve de Bleeckere, Bram Wildschut, Aad Trompert, Bram Petraeus, Karin Riethoven, Fred Smith, Evelien Kremer, Cees Wouda, Saskia Berdenis van Berlekom en Rob Gerritsen.

Naast fotografie is er beeldende kunst van kunstsmid Rein Tupker (straatmeubilair) en aanstormend talent Salihanur Akpinar (sociale ontmoeting). Ook zijn er weer een aantal interessante objecten te zien ter beschikking gesteld door het Collectiecentrum Nederland.

Foto: Bram Petraeus Foto: Cas Oorthuys Foto: Eddy Posthuma de Boer | Rob Gerritsen
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!