Film & Architectuur: Terug naar Nagele. Over Rietveld in zijn tijd.

Regie: Louis van Gasteren, Joke Meerman | Donderdag 21 september 2017 | Rietveldpaviljoen Amersfoort | Aanvang: 19:30 uur

De documentaire Terug naar Nagele (uit 2011, 75 min.), van Louis van Gasteren en Joke Meerman, vormt het inspirerende uitgangspunt van deze filmavond. Suzanne Roelofs, architectuurhistoricus en begenadigd spreker, gaat in op de rol van Gerrit Rietveld bij het ontstaan van het dorp Nagele en plaatst Rietveld in zijn tijd. Dat hij een bijzondere architect was, mag duidelijk zijn. Zijn heldere, functionele ontwerpen voor gebouwen en meubilair krijgen dit jaar terecht ruim aandacht. Maar passen zijn gebouwen in een ruimere architectuurcontext of zijn ze uniek? Roelofs belicht de architectuuropvattingen van de jaren 1920-1960, waarin Rietveld opereerde en plaatst zijn werk in een ruimere context. Was Rietveld een product van de roerige tijd waarin hij leefde en is zijn werk een afspiegeling van de samenleving? Of is zijn werk juist uniek en op zichzelf stand?

Over de film:
In 1960 verscheen Louis van Gasterens Een nieuw dorp op nieuw land, over het ontwerp, de bouw en bewoners van het dorp Nagele in de Noordoostpolder. Deze documentairefilm is geschiedschrijving gebleken. Wereldwijd staat Nagele bekend om z’n gedurfde, eigentijdse architectuur. De jonge architecten van De 8 en Opbouw (waaronder Gerrit Rietveld) ontwierpen een dorp, gekenmerkt door platte daken en een ruimtelijke opzet. De architecten wilden ‘binnen’ met ‘buiten’ verbinden voor een optimale kwaliteit van leven en wonen. Een halve eeuw later vraagt Van Gasteren zich in Terug naar Nagele af of het dorp nog ‘voldoet’ aan de hedendaagse eisen. Hij spreekt architecten, bewoners en bestuurders over wat er veranderd is in de afgelopen vijftig jaar en hoe zij de toekomst zien.

Praktische info bij Film & Architectuur: ‘Terug naar Nagele. Over Rietveld in zijn tijd.’
Datum en tijd: donderdag 21 september om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie: Rietveldpaviljoen Amersfoort, Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort
Ticket: € 8,- (incl. tentoonstelling)